loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

U svetu koji je sve više usmeren na individualizam i samostalnost, potreba za kontrolom postaje sve izraženija. Ali šta se dešava kada ova potreba postane preterana ili destruktivna? Psihoanalitička teorija nudi duboke uvide u ovu kompleksnu dinamiku, posebno kada je u pitanju uloga Ega. U ovom tekstu, razmotrićemo kako Ego utiče na našu potrebu za kontrolom, kako se to odražava na naše samopouzdanje, zahteve koje postavljamo prema sebi i drugima, i kako se bes uklapa u ovu sliku.

Ego kao medijator između Id-a i Super-ega

Prema psihoanalitičkoj teoriji, Ego služi kao medijator između nagona koji dolaze iz Id-a i moralnih i socijalnih normi koje nameće Super-ego. Ego je taj koji pokušava da uspostavi ravnotežu i omogući nam da funkcionišemo u društvu bez konflikta. U tom kontekstu, potreba za kontrolom je ključni aspekt koji Ego koristi da bi održao ovu ravnotežu.

Samopouzdanje kao temelj Ega

Samopouzdanje je ključni faktor koji omogućava Egu da efikasno vrši svoju funkciju. Osobe sa visokim nivoom samopouzdanja često imaju bolje veštine upravljanja emocijama i ponašanjem, što im omogućava da lakše kontrolišu situacije i ljude oko sebe. Međutim, visoko samopouzdanje može dovesti do preteranih zahteva i očekivanja, kako prema sebi, tako i prema drugima.

Zahtevi i očekivanja: Dvostruka oštrica

Ego često postavlja visoke standarde kako bi zadovoljio očekivanja Super-ega i društva. Ovi zahtevi mogu biti nerealni i stvarati osećaj neadekvatnosti ili neuspeha. Kada se to dogodi, Ego može reagovati besom kao mehanizmom odbrane. Bes može biti usmeren kako prema sebi, tako i prema drugima, kao pokušaj povraćaja kontrole.

Bes kao mehanizam odbrane

Bes je često posledica osećaja nemoći ili gubitka kontrole. U psihoanalitičkom kontekstu, bes je način na koji Ego pokušava da povrati izgubljenu moć ili kontrolu, bilo nad sopstvenim nagonima ili nad drugima. Ovaj mehanizam može biti destruktivan i vodi ka daljem narušavanju odnosa sa sobom i okolinom.

Zaključak i implikacije za dalje istraživanje

Razumevanje odnosa između Ega i potrebe za kontrolom može nam pomoći da bolje razumemo sebe i druge. Ova dinamika je kompleksna i utiče na mnoge aspekte našeg života, uključujući naše samopouzdanje, zahteve koje postavljamo i način na koji reagujemo kada se osećamo bespomoćno. Dalja istraživanja u ovoj oblasti mogu pružiti još dublje uvide u ovu fascinantnu temu.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihijatar i psihoterapeut

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • REBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2024 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.