loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Putovanje kroz dubine psihoanalize može biti poput plovidbe mračnim vodama nepoznatog okeana. Jedan od tajanstvenih fenomena koji ove vode skrivaju je narcistički poremećaj ličnosti. Ovaj blog post će se posvetiti otkrivanju ovog složenog poremećaja, sa posebnim fokusom na porodične faktore koji doprinose njegovom nastanku.

Ključne reči: Narcistički poremećaj ličnosti, porodični faktori, detinjstvo, psihoanaliza.

Deca su u svojoj suštini egocentrična bića. Ona dolaze na svet kao potpuno zavisni od roditelja, postepeno učeći da prepoznaju i poštuju potrebe drugih. Ali šta se dešava kada ovaj proces razvoja bude poremećen, često usled porodične dinamike?

Stručnjaci iz oblasti psihoanalize ističu da je porodična dinamika ključna u razvoju narcističkog poremećaja ličnosti. Prema rečima Sigmunda Freuda, oca psihoanalize, deca često razvijaju narcizam kao reakciju na roditeljske stavove i očekivanja.

Narcistički poremećaj ličnosti

Narcistički poremećaj ličnosti može se razviti kroz razne putanje. Preterana kritika ili hvala od strane roditelja, na primer, može nesvesno gurnuti dete ka narcizmu. Preterana kritika može dovesti do toga da dete razvije preuveličan osećaj vrednosti kako bi se zaštitilo od stalne negativnosti, dok preterana hvala može dovesti do nerealnih očekivanja u pogledu vlastite vrednosti.

S druge strane, roditelji koji svoju decu vide kao “produžetak” sebe i postavljaju nerealne standarde uspeha, mogu takođe doprineti razvoju narcizma. Kada dete oseća da je voljeno samo kada ispunjava očekivanja roditelja, to može dovesti do narcističke potrebe za stalnom pažnjom i priznanjem.

Zanemarivanje

Zanemarivanje takođe može igrati veliku ulogu u razvoju narcističkog poremećaja ličnosti. Kada detetove emocionalne potrebe nisu zadovoljene, ono može razviti narcističke tendencije kao način da se izbori sa osećajem neadekvatnosti i odbačenosti.

Razumevanje narcističkog poremećaja ličnosti zahteva prepoznavanje složenih faktora koji utiču na njegov razvoj. Razumevanje ovih mehanizama i uzroka može omogućiti bolju podršku onima koji se bore sa ovim izazovom i možda čak sprečiti njegov razvoj kod budućih generacija.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihoterapija i psihijatar

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • RE&KBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2023 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.