loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Naučena bespomoćnost je koncept koji je prvi put predstavio psiholog Martin Seligman u 1960-ima. Ovaj fenomen se odnosi na stanje u kojem se individua oseća nemoćno da promeni neprijatne ili štetne okolnosti, bez obzira na to da li su te okolnosti stvarno nepromenljive. Ovaj mehanizam može biti zloupotrebljen u političke svrhe, kako bi se manipulisalo javnim mišljenjem i ponašanjem.

Naučena Bespomoćnost: Psihološki Fenomen

Naučena bespomoćnost je rezultat ponovljenih neuspeha ili neprijatnih iskustava, koji vode do osećaja da lični napori nemaju uticaja na ishod. Ovo stanje može dovesti do pasivnosti, depresije i anksioznosti. U političkom kontekstu, ovaj fenomen može biti iskorišćen da se stvori osećaj nemoći među građanima, smanjujući njihovu motivaciju da se suprotstave ili traže promene.

Zloupotreba Naučene Bespomoćnosti u Politici

Političari i političke strukture mogu zloupotrebiti ovaj psihološki mehanizam kako bi održali kontrolu nad populacijom. Ovo se može postići stvaranjem atmosfere straha, nesigurnosti i nepredvidivosti. Kada se ljudi osećaju nemoćno da utiču na političke procese ili da promene svoju situaciju, oni mogu postati apatični i manje verovatno je da će se angažovati u političkim aktivnostima.

Ovo može biti posebno efikasno u autokratskim režimima, gde se može koristiti za suzbijanje disidentskih glasova i održavanje statusa quo. Međutim, ova taktika se može naći i u demokratskim društvima, gde se može koristiti za manipulaciju javnim mišljenjem i oblikovanje političke agende.

Zaključak

Naučena bespomoćnost je moćan psihološki mehanizam koji može imati duboki uticaj na ljudsko ponašanje. U političkom kontekstu, ova dinamika može biti zloupotrebljena kako bi se manipulisalo populacijom i održala kontrola. Kao građani, važno je da budemo svesni ovih taktika i da se borimo protiv osećaja nemoći, angažujući se aktivno u političkim procesima i tražeći promene.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihoterapija i psihijatar

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • RE&KBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2023 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.