loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

OPSESIVNO-KOMPULZIVNI POREMEĆAJ

Karakteriše ga postojanje opsesija i/ili kompulzija. Opsesije povratne ili perzistentne misli, slike ili opsesivni impulsi/nagoni koji se doživljavaju kao intruzivni, neželjeni i neprihvatljivi i uzrokuju značajnu anksioznost i distres.

Da bi redukovala anksioznost i distres, osoba pokušava da ignoriše ili potisne opsesije ili da ih neutrališe izvođenjem kompulzija. Kompulzije (prisilne radnje) jesu repetitivna ponašanja ili repetitivni mentalni akti koje osoba izvodi kao odgovor na opsesije, prema rigidnim pravilima ili da bi postigla osećaj ,kompletnosti“.

OPŠTA PSIHOPATOLOGIJA POREMEĆAJA

Najčešći sadržaji opsesija povezani su sa kontaminacijom (prljavštinom, klicama, virusima, telesnim izlučevinama itd.), zabranjenim mislima (seksualnim, agresivnim, blasfemijskim itd.), redom i simetrijom. Najčešće kompulzije su čišćenje/pranje, proveravanje, dovođenje u red/simetriju, mentalne kompulzije, ponavljanje specijalnih reči, molitva, brojanje.

Mada izvođenje kompulzija ne donosi zadovoljstvo, može izazvati privremeno olakšanje anksioznosti ili doživljaj “kompletnosti”. Kompulzije najčešće slede nakon opsesija, ali im nekada mogu i prethoditi (na primer, osoba koja počne da proverava da li je isključila električne aparate u stanu može da razvije opsesivni strah da je ostavila nešto uključeno što može izazvati požar).

Osobe sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem često izbegavaju druge osobe, mesta i stvari koje su okidači simptoma. Kada je suočavanje neizbežno, mogu osetiti anksioznost do nivoa napada panike, gađenje (naročito osobe okupirane kontaminacijom) ili neprijatan osećaj „nekompletnosti“ sve dok se ne izgleda, ne oseća ili ne zvuči ,,ispravno”.

Obolele žene učestalije prezentuju opsesije kontaminacijom i agresijom i kompulzije čišćenja, uz komorbiditet poremećaja ishrane i poremećaja kontrole impulsa. Oboleli muškarci su mlađeg životnog doba, sa učestalijim opsesijama seksualnog, agresivnog i religijskog sadržaja i komorbiditetom tik poremećaja i poremećaja upotrebe supstance.

Najčešće kognicije u opsesivno-kompulzivnom poremećaju su povišeno osećanje odgovornosti, perfekcionizam, magijsko/sujeverno mišljenje, precenjivanje verovatnoće i posledica dešavanja opasnosti i pretnje, fuzija misao-akcija, odnosno uverenje da su neprihvatljive misli jednako loše kao i neprihvatljivo postupanje, netolerancija nesigurnosti, novog i promena, neodlučnost u donošenju odluka itd.

Težina poremećaja varira od nekoliko sati angažovanja u opsesijama i kompulzijama do gotovo konstantnog nametanja misli ili kompulzivnog ponašanja, što rezultira značajnom onesposobljenošću. Čest je komorbiditet sa depresijom, anksioznim poremećajima, bipolarnim poremećajem, shizofenijom i drugim poremećajima opsesivno-kompulzivnog spektra.

Izvor: Knjiga psihopatologija u okvirima MKB-11, Latas, Ivković, Janjić

Spec. dr med. Milan Popović

Psihoterapija i psihijatar

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • RE&KBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2023 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.