loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Predmenstrualni sindrom (PMS) je kompleksno stanje koje utiče na veliki broj žena. Osim fizičkih simptoma, PMS može imati i emocionalne i psihološke komponente koje ometaju svakodnevni život. U ovom tekstu, osim osnovnih informacija o PMS-u, razmotrićemo i kako racionalno-emotivna kognitivno-bihevioralna terapija (REKBT) može biti korisna u lečenju ovog stanja.

Šta je PMS?

Predmenstrualni sindrom obuhvata različite simptome koji se javljaju u danima koji prethode menstruaciji. Simptomi mogu biti emocionalni, fizički i psihološki, a variraju od blagih do ozbiljnih. PMS može uticati na svakodnevne aktivnosti, odnose sa drugima i opšti osećaj dobrobiti.

Detaljni pregled simptoma PMS-a

 1. Emocionalni simptomi: Razdražljivost, promene raspoloženja i depresija su najčešći emocionalni simptomi. Ovi simptomi mogu uticati na interpersonalne odnose i radnu efikasnost.
 2. Fizički simptomi: Nadutost, bolovi u grudima i glavobolja su česti fizički simptomi. Osim toga, neke žene izveštavaju o promenama u apetitu i gastrointestinalnim problemima.
 3. Psihološki simptomi: Anksioznost, umor i promene u koncentraciji i pamćenju takođe mogu biti prisutni.

Dijagnostika i praćenje simptoma

Dijagnostika PMS-a uključuje praćenje simptoma kroz nekoliko menstrualnih ciklusa. Vođenje dnevnika simptoma je korisna metoda za identifikaciju obrazaca. Lekar može preporučiti dodatna ispitivanja kao što su hormonski testovi i ultrazvuk.

Opcije lečenja

 1. Farmakološko lečenje: Antidepresivi i nesteroidni antiinflamatorni lekovi često se koriste za kontrolu simptoma. Hormonska terapija takođe može biti opcija za neke žene.
 2. Promena životnog stila: Uravnotežena ishrana bogata vitaminima i mineralima, redovno vežbanje i dovoljno sna mogu pomoći u kontrolisanju simptoma.
 3. Alternativne terapije: Akupunktura, biljni preparati i suplementi kao što su magnezijum i vitamin B6 mogu biti korisni.
 4. REKBT: Racionalno-emotivna kognitivno-bihevioralna terapija može pomoći u identifikaciji i promeni iracionalnih uverenja i negativnih emocionalnih odgovora koji mogu pogoršati simptome PMS-a.

REKBT kao opcija lečenja

REKBT je oblik psihoterapije koji se fokusira na prepoznavanje i promenu iracionalnih uverenja i negativnih emocionalnih odgovora. U kontekstu PMS-a, REKBT može pomoći ženama da bolje razumeju kako njihova uverenja i emocionalni odgovori utiču na simptome, i kako da preduzmu korake za njihovo ublažavanje. Terapija može uključivati vežbe svesnosti, tehnike relaksacije i kognitivne restrukturacije.

Dublje razumevanje REKBT u kontekstu PMS-a

REKBT se može koristiti za rad na emocionalnim simptomima kao što su anksioznost i depresija, koji su često prisutni kod PMS-a. Terapeut može pomoći klijentu da identifikuje negativne obrasce mišljenja i da ih zameni realnijim i konstruktivnijim uverenjima. Takođe, veštine koje se steknu kroz REKBT mogu se koristiti za upravljanje stresom i poboljšanje opšteg emocionalnog stanja.

Zaključak

Predmenstrualni sindrom je ozbiljno stanje koje zahteva sveobuhvatni pristup lečenju. Osim farmakoloških opcija i promena životnog stila, REKBT se pokazuje kao efikasna metoda za upravljanje emocionalnim i psihološkim simptomima PMS-a. Pravilna dijagnostika i individualizovani plan lečenja su ključni za uspešno upravljanje ovim stanjem.

Sa ljubavlju,

Dr Milan Popović

Zakažite psihoterapiju

Spec. dr med. Milan Popović

Psihoterapija i psihijatar

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

 • RE&KBT psihoterapija
 • Bračna i partnerska psihoterapija
 • Grupna psihoterapija
 • Psihijatrijski pregledi
 • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
 • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

 • Radnim danima 18:00 - 21:00
 • Subota 18:00 - 21:00
 • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2023 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.