loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Psihijatar vs. psihoterapeut: Kako razlikovati ove stručnjake?

U današnjem društvu, sve je veća potreba za stručnjacima koji se bave mentalnim zdravljem. Dva najpoznatija zanimanja u ovoj oblasti su psihijatri i psihoterapeuti. Iako obe profesije pomažu u rešavanju mentalnih problema, postoje ključne razlike koje treba uzeti u obzir prilikom izbora stručnjaka. U ovom tekstu, istražićemo osnovne razlike između psihijatara i psihoterapeuta i kako one utiču na tretman mentalnih problema.

Šta je psihijatar?

Psihijatri su lekari koji se bave dijagnostikovanjem, lečenjem i prevencijom mentalnih poremećaja. Kao lekari, oni su završili medicinski fakultet i specijalizaciju iz psihijatrije. Psihijatri mogu propisivati lekove, kao što su antidepresivi, anksiolitici i antipsihotici, kako bi pomogli u lečenju mentalnih problema.

Šta je psihoterapeut?

Psihoterapeuti su stručnjaci koji koriste terapijske metode za lečenje mentalnih i emocionalnih problema. Oni nisu lekari, ali imaju visoko obrazovanje u oblasti psihologije ili srodnim poljima. Psihoterapeuti pružaju podršku kroz razgovor i različite terapijske pristupe, kao što su kognitivno-bihevioralna terapija, psihodinamska terapija, gestalt terapija i mnoge druge.

Ključne razlike između psihijatra i psihoterapeuta

 1. Obrazovanje: Psihijatri su lekari sa završenim medicinskim fakultetom i specijalizacijom iz psihijatrije, dok psihoterapeuti imaju obrazovanje iz psihologije ili srodnih polja.
 2. Lekovi: Psihijatri mogu propisivati lekove za lečenje mentalnih poremećaja, dok psihoterapeuti koriste različite terapijske metode bez upotrebe lekova.
 3. Terapijski pristupi: Psihoterapeuti se fokusiraju na različite terapijske metode kako bi pomogli pacijentima da razumeju svoje probleme i razviju veštine za suočavanje s njima, dok psihijatri često koriste kombinaciju terapije i lekova.
Spec. dr med. Milan Popović

Psihoterapija i psihijatar

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

 • RE&KBT psihoterapija
 • Bračna i partnerska psihoterapija
 • Grupna psihoterapija
 • Psihijatrijski pregledi
 • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
 • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

 • Radnim danima 18:00 - 21:00
 • Subota 18:00 - 21:00
 • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2023 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.