loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Sebeljublje predstavlja ključnu komponentu mentalnog zdravlja i opšteg blagostanja. Nažalost, mnogi se suočavaju s nedostatkom ljubavi prema sebi, što može imati ozbiljne posledice po mentalno zdravlje. U ovom tekstu razmotrićemo psihološke uzroke i posledice nedostatka sebeljublja i predstavićemo tehnike i vežbe koje mogu pomoći u prevazilaženju ovog problema.


Psihološki uzroci i posledice nedostatka sebeljublja

Nedostatak sebeljublja često ima korene u detinjstvu i može biti posledica negativnih iskustava, kao što su zanemarivanje ili emocionalna zloupotreba. Ovo može dovesti do niskog samopouzdanja i osećaja neadekvatnosti koji se prenose u odraslo doba.

Posledice nedostatka sebeljublja mogu biti ozbiljne i dugoročne. To uključuje anksioznost, depresiju i čak suicidalne misli. Osim toga, nedostatak ljubavi prema sebi može uticati na kvalitet međuljudskih odnosa i profesionalnog uspeha.


Veza između niskog samopouzdanja i mentalnih poremećaja

Nisko samopouzdanje i nedostatak sebeljublja često idu ruku pod ruku s mentalnim poremećajima kao što su anksioznost i depresija. Osećaj neadekvatnosti i nesigurnosti može pojačati simptome ovih poremećaja, stvarajući začarani krug iz kojeg je teško izaći.


Tehnike i vežbe za povećanje samopouzdanja i sebeljublja

Postoji niz tehnika i vežbi koje mogu pomoći u povećanju sebeljublja. To uključuje:

 1. Svesnost o trenutku (mindfulness): Vežbanje svesnosti može pomoći u prepoznavanju negativnih misli i osećanja i njihovom prevazilaženju.
 2. Dnevnik zahvalnosti: Vođenje dnevnika u kojem ćete zapisivati stvari na kojima ste zahvalni može pomoći u fokusu na pozitivnim aspektima života.
 3. Postavljanje realnih ciljeva: Postavljanje dostižnih ciljeva i rad na njihovom ostvarivanju može povećati osećaj kompetencije i samopouzdanja.

Kako terapijske metode mogu pomoći

Terapijske metode, uključujući kognitivno-bihevioralne tehnike, mogu biti veoma efikasne u tretmanu problema sa sebeljubljem. Terapeut može pomoći u identifikaciji negativnih obrazaca mišljenja i ponuditi strategije za njihovo prevazilaženje.


Saveti za održavanje mentalnog zdravlja i samopouzdanja

Održavanje mentalnog zdravlja i samopouzdanja jeste kontinuiran proces. Evo nekoliko saveta koji mogu pomoći:

 1. Vežbanje i fizička aktivnost: Redovno vežbanje može poboljšati mentalno zdravlje i povećati samopouzdanje.
 2. Socijalna podrška: Održavanje zdravih međuljudskih odnosa može biti ključno za održavanje mentalnog zdravlja.
 3. Nastavak ličnog razvoja: Učenje novih veština i sticanje novih iskustava može povećati osećaj kompetencije i samopouzdanja.

Zaključak

Sebeljublje je ključno za mentalno zdravlje i opšte blagostanje. Nedostatak sebeljublja može imati ozbiljne posledice, ali srećom postoje tehnike i metode koje mogu pomoći u prevazilaženju ovog problema. Rad na sebeljublju jeste kontinuiran proces, ali sa pravim alatima i podrškom, moguće je postići značajna poboljšanja.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihoterapija i psihijatar

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

 • RE&KBT psihoterapija
 • Bračna i partnerska psihoterapija
 • Grupna psihoterapija
 • Psihijatrijski pregledi
 • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
 • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

 • Radnim danima 18:00 - 21:00
 • Subota 18:00 - 21:00
 • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2023 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.