loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Samopouzdanje, koje možemo definisati kao duboko ukorenjeno uverenje u sopstvene sposobnosti i vrednost, osnovna je odlika emocionalnog zdravlja. No, kada nam ovaj ključni element nedostaje, možemo se osećati izgubljeno, nesigurno, a naše mentalno blagostanje može biti narušeno. Upravo tu psihoterapija može da pomogne, pružajući nam oruđa za prepoznavanje i rad na poboljšanju našeg samopouzdanja.

Nedostatak samopouzdanja

Nedostatak samopouzdanja obično je ukorenjen u negativnim i iracionalnim uverenjima o sebi. Na primer, možemo sebe smatrati neuspešnim ako ne ostvarimo određeni cilj, ili misliti da nismo vredni ljubavi i poštovanja. Ove misli nisu samo štetne, već su često i neosnovane.

Kako onda da prevaziđemo ovakve stavove i izgradimo zdravije samopouzdanje? Psihoterapija nudi različite pristupe, ali u ovom tekstu ćemo se fokusirati na metodu poznatu kao racionalno emotivna bihejvioralna terapija (REKBT).

REKBT psihoterapija i samopouzdanje

REKBT je psihoterapijski pristup koji pomaže ljudima da identifikuju i promene negativne i iracionalne misli, emocije i ponašanja. U osnovi ovog pristupa je uverenje da naše misli oblikuju naše emocije i ponašanje, te da promenom načina razmišljanja možemo promeniti i naše osećaje i ponašanje.

U kontekstu samopouzdanja, REKBT se fokusira na identifikaciju i promenu iracionalnih uverenja koja dovode do niskog samopouzdanja. To može uključivati uverenja kao što su “neuspeh je katastrofa” ili “ako me neko ne voli, to znači da sam nevredan”. Kroz proces terapije, ova uverenja se izazivaju i zamenjuju zdravijim, realističnijim stavovima.

Bitno je da se napomene da ovaj proces nije brz ni lak. Zahteva vreme, trud, i posvećenost. Ali rezultati mogu biti duboko oslobađajući i transformativni.

Povećanje samopouzdanja

Kako bi se dodatno poboljšalo samopouzdanje, REKBT terapija takođe podstiče razvoj asertivnosti, veštine komunikacije koja nam omogućava da izrazimo svoje potrebe i osećanja na otvoren i pošten način, bez kršenja prava drugih.

Dodatno, REKBT pristup podstiče razvijanje veština samonege i brige o sebi, što uključuje prepoznavanje i ispunjavanje sopstvenih fizičkih, emocionalnih i duhovnih potreba.

Zaključak je da, bez obzira na to koliko se možda trenutno osećate nesigurno ili neadekvatno, postoji put ka boljem samopouzdanju. Kroz psihoterapiju i rad na sebi, možete prepoznati i prevazići iracionalna uverenja koja vas koče, razviti veštine koje će vam pomoći da se osećate sigurnije u sebe i svoje sposobnosti, i započeti put ka zdravijem i ispunjenijem životu.

Vaše samopouzdanje može rasti i razvijati se, baš kao što se i vi razvijate kao osoba. A kroz ovaj proces, možete otkriti dublju sposobnost za ljubav, radost, uspeh i ispunjenje.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihijatar i psihoterapeut

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • REBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2024 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.