Seksualni problemi kod žena i seksualna psihoterapija

Seksualni problemi kod žena i seksualna psihoterapija

Za žene, seksualna terapija može biti mesto da izraze svoje brige o seksualnom zdravlju, dobiju podršku da otkriju ispunjeniji seksualni život i dobiju dubinsko obrazovanje o seksualnom zdravlju.

Žene posećuju sesije seksualne terapije kako bi pronašle rešenja za seksualne probleme koji mogu biti fizički, psihološki ili relacioni, sa najčešćim razlozima:

Gubitak seksualne želje

Gubitak seksualne želje je uobičajen problem koji se može pojaviti u bilo kom uzrastu, pri čemu mnoge žene prijavljuju nedostatak interesovanja za seksualnu aktivnost, nizak libido i nedostatak seksualne želje. Ovaj nedostatak interesovanja za seks i gubitak seksualne želje može biti rezultat fizičkih i psihičkih faktora. Fizički, na žene mogu uticati hormonalne promene, prirodno starenje, umor, bolest i neželjeni efekti lekova. Psihološki uticaji uključuju depresiju, anksioznost, borbe u intimnim odnosima, stres na poslu i u porodici, kao i svakodnevne stresore.

Seksualno uzbuđenje i orgazam

Iako ne osećaju svi potrebu da dožive orgazam da bi se osećali seksualno ispunjenim, neke žene se možda bore da dostignu i održe orgazam na redovnoj osnovi. Poremećaj seksualnog uzbuđenja i poremećaj orgazma (anorgazmija) mogu izazvati lični stres i ne odnose se na seksualnu želju.

Poremećaj seksualnog uzbuđenja se karakteriše kao nemogućnost dostizanja ili održavanja seksualnog uzbuđenja. Ovo se može desiti zbog nedostatka seksualnog uzbuđenja i nedostatka genitalnog ili drugog somatskog odgovora čak i kada je stimulisan.

Poremećaj seksualnog orgazma se manifestuje kao često odlaganje i izostanak postizanja orgazma, čak i nakon adekvatne seksualne stimulacije i uzbuđenja.

Bol pri seksualnom odnosu

Seksualni bol i nelagodnost mogu da ometaju žene da dožive prijatno seksualno iskustvo i mogu biti rezultat genito-karličnog bola u toku penetracije, endometrioze, sindroma policističnih jajnika i drugih hormonalnih ili problema povezanih sa štitnom žlezdom.

Bol pri seksualnom odnosu karakteriše značajan bol pri penetraciji i sveukupne poteškoće u snošaju, koje mogu biti različite težine i dovesti do smanjenja želje, straha od seksualne aktivnosti i opterećivanja intimnim odnosima. Žene koje pate od endometrioze često osećaju stid kada su u pitanju seksualne aktivnosti jer možda ne znaju kako da na odgovarajući način prenesu svoja iskustva bola, ili bol doživljavaju kao normalno iskustvo.

Spoljašnji faktori i emocije

Žene sve drže blizu srca, pa stoga problemi u vezi sa intimnim partnerom, članom porodice ili prijateljem mogu uticati na ženino interesovanje za seks. Parovi koji doživljavaju stres u vezi prijavljuju iskustva niske seksualne aktivnosti, a žene prijavljuju nisku želju za seksualnim aktivnostima kada postoji pritisak od strane partnera ili problem u vezi.

Situacioni faktori kao što su posao, deca, porodični događaji i drugi životni stresori utiču na seksualnost žene, a neke žene navode da ne znaju kako da isključe svoje misli kada su u spavaćoj sobi. Nemogućnost isključivanja iz životnih stresora može uticati na seksualnost žene, dovesti do smanjenja libida, nedostatka interesovanja za seks i smanjiti seksualno uzbuđenje.

Kako seksualna terapija za žene može pomoći

Pošto seksualni terapeut želi da pronađe rešenje za seksualne probleme svog klijenta, ne treba da čudi da terapeut može da pita da li je žena imala fizičke preglede da bi se utvrdili mogući biološki uzroci, i može preporučiti klijentu da ode kod lekara ili ginekologa ako još nije.

Kada je u pitanju gubitak želje ili teškoća da se uzbudi ili postigne orgazam, seksualni terapeut može istražiti potencijalne emocionalne i psihološke uticaje na klijenta.

Psihoterapija u rešavanju seksualnih problema

Ženama koje imaju probleme seksualnosti, seksualni terapeut može pomoći u poboljšanju njihovog emocionalnog i psihološkog blagostanja i savladavanju njihovih strahova od potencijalnog bola i penetracije. Seksualni terapeut takođe može da edukuje klijenta o tome kako da pravilno i produktivno reaguje na anksioznost u vezi sa seksualnom aktivnošću. Neki seksualni terapeuti mogu takođe predložiti formate domaćih zadataka koji mogu uključivati eksperimentisanje sa seksualnim igračkama i sopstvenim genitalijama.

Seksualni terapeut može raditi sa klijentom jedan na jedan ili sa parom i pomoći partnerima da se uključe u zdravu seksualnu komunikaciju i seksualnu edukaciju.

Kada je u pitanju domaći zadatak zbog zabrinutosti u vezi sa gubitkom želje, uzbuđenjem i problemima sa orgazmom, terapeut može predložiti između domaćeg zadatka sesije koje uključuju eksperimentisanje sa vaginom i klitorisom, igru uloga partnera i eksperimentisanje i aktivnosti koje mogu povećati intimnost i libido.

Veoma dobre metode za rešavanje seksualnih problema su REBT psihoterapija, telesna terapija i pojedine vrste joge.

Zakažite vaš termin psihoterapije

Dr Milan Popović

Mob: 061/180 1972