Šta je asertivnost i asertivno ponašanje

Šta je asertivno ponašanje

U prevodu sa engleskog jezika, asertivnost znači (samo)potvrdjivanje, izjavljivanje, odbrana. Sam termin, naravno, ne razjašnjava svoje značenje. Asertivnost znači izražavanje sopstvenih misli, osećanja i uverenja, na direktan, iskren i adekvatan način koji uvažava prava drugih ljudi.

Asertivni ljudi imaju aktivan odnos prema životu. Iako asertivnost može nekada uključiti verbalnu agresiju, kao na primer u slučajevima raspravljanja neophodnog za samodbranu, ona podrazumeva i radovanje i smeh sa drugim ljudima, isto kao i angažovanje u “malim” razgovorima o vremenu. U svakom slučaju, asertivna osoba govori (1) jasno, (2) glasno i (3) bez dvoumljenja.

Asertivnost podrazumeva hodanje podignute glave, a ne gledanje u zemlju. Najlakše za razumeti je ako kažemo da je to ponašanje suprotno anksioznom ili inhibiranom ponašanju. Dok inhibirana osoba izbegava očni kontakt zbog niskog samopouzdanja, asertivna osoba upravo traži odgovarajući očni kontakt. Ona ne izbegava dug pogled drugih zbog želje da sakrije svoj osećaj neadekvatnosti.

Dok inhibirana ili neasertivna osoba izbegava komentarisanje konobaru da je pogrešno napisao račun pod izgovorom da nema razloga da se “pravi scena”, asertivna osoba napominje konobaru da je napravio grešku jasno i bez ljutnje.

Asertivna osoba može insistirati u govorenju i činjenju onoga što ona misli ili oseća da je ispravno, ali ako joj se ukaže da je pogrešila, ona će prihvatiti (ne priznati, jer se tu nema šta priznati) da je napravila grešku isto kao što će prihvatiti (ne priznati, jer se tu nema šta priznati) da je u nečemu uspela. Ona lako uspostavlja kontakt sa drugim osobama. Ne povlači se u ćošak niti izigrava klovna. Kada asertivna osoba oseća da je neko iskorištava ona kaže ono što treba da bi promenila situaciju. Ne učestvuje u fizičkom nasilju i ne raspravlja se radi raspravljanja. Ona ne traži priliku da “izbaci sve iz sebe”, da ispolji ljutnju i agresiju koja je u njoj akumulirana.

Asertivna osoba ne poseže za opijatima i tabletama. Osoba koja se ponaša asertivno može da kaže “Ne” kada želi da odbije nečiji zahtev. Ona može da bude preokupirana i zauzeta. Ali stvarno asertivna osoba nema šta da dokazuje u takvim slučajevima i ona može sebi da dozvoli da izadje u susret osobi koja od nje traži uslugu ako joj to nije preveliko opterećenje. Asertivna osoba može da kaže “Ne.” Ona ne oseća da mora da kaže “Ne.”

Nepoznat autor

Radite na asertivnosti…