loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Anksioznost predstavlja jedan od najčešćih mentalnih poremećaja današnjice, a sa porastom stresa i brzog načina života, broj obolelih neprestano raste. Uprkos rasprostranjenoj upotrebi medikamenata u terapiji anksioznosti, sve više se naglašava važnost psihoterapije kao integralnog dela tretmana. U ovom tekstu razmotrićemo razloge zbog kojih je psihoterapija ključna u lečenju anksioznosti.

Kako psihoterapija deluje na anksioznost

Jedan od najefikasnijih načina uz pomoć kojih se leči anksioznost je psihoterapija. Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) ili REKBT, na primer, pomaže pacijentima da identifikuju i promene destruktivne misaone obrasce koji podstiču anksioznost. Metode kao što su relaksacija i duboko disanje često se koriste paralelno sa KBT, omogućavajući pacijentima da nauče tehnike za upravljanje simptomima anksioznosti.

Prednosti psihoterapije nad medikamentima

Iako su medikamenti efikasni u brzom suzbijanju simptoma anksioznosti, oni često donose i niz neželjenih efekata, kao što su pospanost, zavisnost i poremećaji u koncentraciji. Nasuprot tome, psihoterapija pruža dugoročnije rešenje, bez fizičkih neželjenih efekata. Takođe, psihoterapija pomaže u rešavanju osnovnih uzroka anksioznosti, a ne samo simptoma.

Komplementarni tretman

U mnogim slučajevima, najefikasniji pristup lečenju anksioznosti jeste kombinacija medikamenata i psihoterapije. Ovaj kombinovani pristup omogućava pacijentima da maksimalno iskoriste prednosti obe metode lečenja.

Zaključak

Anksioznost je složen poremećaj koji zahteva sveobuhvatan tretman. Iako medikamenti igraju važnu ulogu u kontroli simptoma, psihoterapija ostaje ključna u lečenju ovog poremećaja. Kroz različite terapeutske metode, pacijenti mogu dublje razumeti svoje stanje, razviti veštine za suočavanje sa anksioznošću i u krajnjem slučaju, živeti ispunjenijim životom.


Spec. dr med. Milan Popović

Psihoterapija i psihijatar

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • RE&KBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2023 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.