loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Zavist je kompleksno emotivno stanje koje karakteriše intenzivna želja da se poseduje ono što imaju drugi, bilo da je reč o materijalnim dobrima, postignućima, veštinama ili odnosima. Ovaj osećaj često je ispunjen različitim negativnim emocijama, uključujući tugu, bes, frustraciju i osećaj niže vrednosti. Iako se može činiti da zavist podstiče na akciju, ona zapravo može imati duboko negativan uticaj na pojedinca, podstičući negativne misli i osećaje koji vode ka emocionalnoj i socijalnoj disfunkciji.

Psihijatrijski i Psihološki Koreni Zavisti

Razumevanje zavisti zahteva dubinsku analizu bioloških, psiholoških i socijalnih faktora. U psihijatrijskom kontekstu, zavist se može povezati s određenim poremećajima ličnosti, poput narcističkog poremećaja, gde se zavist javlja kao odgovor na osećaj pretnje sopstvenom egu ili identitetu. Psihološki, zavist može proizilaziti iz niskog samopouzdanja, nesigurnosti u sopstvene sposobnosti ili osećaja inferiornosti u odnosu na druge.

Negativni Uticaj Zavisti

Zavist nosi sa sobom značajne negativne posledice za pojedinca, utičući loše na emocionalno stanje, smanjujući osećaj životnog zadovoljstva i ometajući razvoj zdravih međuljudskih odnosa. Na duži rok, ovo stanje može dovesti do razvoja depresije, anksioznosti i drugih emocionalnih poremećaja.

RE&KBT Psihoterapija kao Rešenje za Zavist

Racionalno-emotivna i kognitivno-bihejvioralna terapija (RE&KBT) pruža efikasne strategije za suočavanje sa zavisti. Ovaj terapijski pristup se fokusira na identifikaciju, preispitivanje i zamenu iracionalnih uverenja i misaonih obrazaca koji doprinose osećaju zavisti racionalnijim i konstruktivnijim načinima razmišljanja. Terapija teži ka razvoju samopouzdanja, samopoštovanja i interpersonalnih veština, ističući da vrednost pojedinca ne treba da zavisi od poređenja sa drugima.

Kroz terapijski proces, klijenti uče da prepoznaju i vrednuju svoje jedinstvene sposobnosti i dostignuća, razvijaju empatiju i razumevanje prema drugima, te se fokusiraju na lični rast i razvoj, umesto na neproduktivno poređenje sa drugima. Takav pristup postepeno smanjuje osećaj zavisti, promoviše emocionalnu stabilnost i doprinosi poboljšanju kvaliteta života.

Zaključak

Zavist kao emotivni problem zahteva temeljan pristup i adekvatno rešenje. Kroz primenu RE&KBT psihoterapije, moguće je efikasno prevazići zavist, usmeriti se ka zdravijim emocionalnim stanjima i produktivnijim međuljudskim odnosima. Ovo ne samo da poboljšava psihološko stanje pojedinca, već doprinosi i stvaranju zdravijeg i srećnijeg društva.

Dr Milan Popović
Spec. dr med. Milan Popović

Psihijatar i psihoterapeut

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • REBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2024 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.