loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Budući da je skoro krenula nova akademska školska godina, valja misliti o njoj i pripremiti se za nju u svakom smislu. Na početku treba reći da to nije nista strašno  (prelazak iz gimnazija na fakultete ). Čak šta više, velika vecina ”novopečenih” studenata taj prelazak skoro i ne oseti i nema nikakvih problema da se navikne na novu sredinu i nove obaveze.

Međutim, određen broj studenata to itekako oseti – neki kroz povećanu napetost ( anksioznost ), neki kroz nesanicu, neki kroz somatizaciju ( telesne simptome čiji je psihički uzrok ), a neki dođu i do depresije. Upravo njima je posvećen ovaj tekst, kako  bi im se na vreme moglo pomoći u adaptiranju na novu sredinu, da im se razjasni da je sa njima  sve u redu, iako imaju probleme u snalaženju, kao i da prevenira gore navedene simptome.

Treba znati da studiranje sa sobom nosi više promena- promenu obrazovne ustanove, promenu društva, a za neke i promenu grada, a sve se to dešava u periodu kada mlada osoba telesno i psihološki ulazi u period odraslih. Kada se sve to ”pomeša”, kod mladih sa osetljivijim nervnim sistemom ( stručno rečeno hipersenzitivne osobe) dobija se krizno stanje, gde je osoba često napeta, teško može da zaspi, neraspoložena je, ima glavobolje…

To kada mladi primeti kod sebe,  treba što pre da idu u studentsku polikliniku da potraže pomoć. Zašto tada? Pa zato što se tada može najefikasnije i najbrže reagovati, gde je često dovoljno popričati samo par puta sa mladom osobom i problem može ( nekad, ne uvek ) i bez lekova da se reši. U slučaju da psihološki simptomi ( nesanica, glavobolja, neraspoloženje,…) potraju nekoliko meseci, ili više godina, neophodno je obratiti se psihijatru radi ordiniranja lekova, dok se simptomi skroz ne povuku. Od psihoterapija, budućim studentima u kriznim stanjima najviše preporučujem RE & KBT psihoterapiju i suportivnu psihoterapiju, jer one najbrže eliminišu simptome.

Za kraj treba posavetovati roditelje, a naravno i mlade osobe, buduće studente o periodu studiranja- studentsko doba jeste veoma ozbiljno ( ima znatno više da se uči nego u gimnaziji – i ispiti su u manjoj ili većoj meri teški i zahtevaju kontinuirano učenje tokom cele školske godine), ali isto tako donosi i puno toga lepog- nove prijatelje, nove hobije, možda i nove ljubavi… Ipak, ako se tokom studiranja jave bilo kakve duže psihološke smetnje treba što pre da se ode u studentsku polikliniku ( tamo je besplatan pregled uz priloženi indeks) ili da se ode na privatnu terapiju, što je sasvim dobro i za svaku pohvalu, ko naravno  ima mogućnosti za to.

Srećan početak nove studentske školske godine!

Miloš Karanović, master psiholog, porodični savetnik i racionalno- emotivno & kognitvno bivevioralni terapeut – RE &KBT pod supervizijom. Više mojih tekstova, kao i informacija o meni možete naći na  https://www.savetovalistebalans.rs/ .

[sociallocker id=”17057″][/sociallocker]

Spec. dr med. Milan Popović

Psihoterapija i psihijatar

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • RE&KBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2023 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.