loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

U mnogim velikim romanima, filmovima, operama i pozorišnim predstavama opisane su priče o ljudima koje tražeći ljubav* svojega života često dobro započnu,  ali  završe  tragično  ili jadno, obično onda kada kontrolisanje, posedovanje, laganje, ljubomora, kritike ili sažaljenje počnu dominirati ljubavnim i seksualnim odnosom.

Kontrola partnera, prisila, laganje, neverstvo, duševni poremećaji,  samoubistva  i  ubistva  neretko  su povezani  s  ljubavnim  i  seksualnim  vezama koje se urušavaju. U svesti većine tzv. normalnih ljudi zadovoljavajući seksualni i ljubavni odnosi idu ruku pod ruku. Međutim, mnogi kada ulaze u brak i daju obećanje o vernosti za celi život i ne slute kako će to biti teško.

Kako održati brak i vezu

Održati brak ili vezu znači održati seks i ljubav. Hormoni nas približavaju jedno drugome,  ali  ne  mogu  večno  održavati  našu  vezu.  Ljubav  koja  traje  od  životne  je  važnosti  za svakoga od nas. Nažalost, čak i ono što verujemo da je ljubav našega života često se rasprši kao  mehur od sapunice.  Tada mnogi postavljaju pitanje da li to bila prava ili lažna ljubav. 

Može li  ljubav, ako je prava, tek tako nestati? Postoje li lažne (neiskrene)i  prave  (iskrene)  ljubavi?  Na pitanje što je najvažnije u životu, mnogi će odgovoriti prava i iskrena ljubav. Na pitanje što je to  prava ljubav, dobit ćemo mnogo različitih odgovora koji odražavaju raznovrsne  predstave  i  verovanja o ljubavi. A upravo ta verovanja često određuju hoće li neko biti uspešan ili neuspešan, srčna ili nesrčna u ljubavi, hoće li lagati i varati i biti prevaren u ljubavnom odnosu. Iskrivljena i disfunkcionalna verovanja mnogima upropaste život u traženju prave ljubavi.

Prava iskrena ljubav

Prava  ljubav  je  potpuna iskrenost, prava ljubav je potpuno razumevanje i prihvatanje, može se voleti samo jedna osoba, prava ljubav je potpuna ravnopravnost, što je veća ljubav veća  je i  ljubomora,  za pravu  ljubav nije nužan seks, u pravoj se ljubavi žrtvuje sve drugo, kad je ljubav prava seks je uvek fantastičan – neke su disfunkcionalne predstave o ljubavi koje dovode do laganja i propadanja neke veze. Kada za nekoga prava ljubav znači potpuno duhovno stapanje s partnerom, tada ta osoba  očekuje apsolutnu iskrenost, misli da ima pravo znati sve o čemu partner razmišlja, mašta ili što mu  se događa. Za takvu osobu potpuna iskrenost znači pravu ljubav, a nedostatak iskrenosti znači nedostatak ljubavi. Iskrenost je u svakom slučaju bitn i sastavni deo prave ljubavi, ali apsolutna iskrenost jednostavno nije uvek moguća i nije najvažnija.

Zašto krijemo u braku i lažemo partnera

Osnovni razlog zbog kojega neko nešto krije od svoga partnera jeste da ga ne povredi ili da izbegne partnerovu negativnu reakciju. Stepen iskrenosti u nekoj vezi jako zaavisi o stepenu tolerancije partnera i  njihovoj  saosećajnosti.  Zanimljivo je da iskrenost može biti i način maltretiranja partnera kada neko radi ono što je partneru neprihvatljivo, pa mu sve priznaje očekujući razumevanje, opaštanje i toleranciju. Čak  nije neophodno da takva osoba učini nešto konkretno loše, kao primer preljuba,  nego  da  partneru  iskreno ispriča san u kojem je vodila ljubav s njegovim takmacom u nečemu ili šefom, ili pak sa svojim idolom, nekom zvezdom iz javnog života.

Važno je voditi računa i o tzv. lažnim signalima ljubavi kojima jedna osoba nastoji stvoriti kod druge osobe iluziju da je voli kako bi je iskoristila za neke svoje sebične ciljeve. Privlačnost prema nekoj osobi može biti isključivo seksualne prirode koju  ta  osoba  može  pogrešno  prepoznavati kao ljubav. Isto tako treba znati da neke  osobe  jednostavno  imaju  smanjenu sposobnost voljenja i vezivanja za drugu osobu zbog čega mogu biti sklonije laganju i nevernosti.

Izvor: Prof. dr MARKO MUNJIZA, PSIHOPATOLOGIJA SVAKODNEVNOG ŽIVOTA

Spec. dr med. Milan Popović

Psihoterapija i psihijatar

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • RE&KBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2023 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.