loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Opsesivne misli

Opsesivne misli su stalno postojeće, ponavljajuće i neželjene misli koje se nameću obolelom mimo njegove volje i koje on ne može da odagna. Pacijent ih opisuje kao besmislene, nepodnošljive, odvratne, uglavnom ima uvid u njihovu nelogičnost, ima otpor prema njima ali im se ne može suprostaviti. Način ispoljavanja opsesivnih misli su raznovrsni. To su najčešće pojedine reči, fraze, stihovi, često skaradnog ili besmislenog sadržaja, koje se iznova javljaju i iscrpljuju obolelog.

Uobičajeno se opisuju kao opsesivna zamišljanja, razmišljanja, ubedjenja, sumnjanja, posticaji ili, pak kao opsesivni fobijski strah. Opsesivno razmišljanje predstavlja prisilna razmišljanja koja se nameću obolelom mimo njegove volje. Po karakteru su parazitska, neočekivana i dovode do negativnih emocionalnih reakcija ( straha).

Teme opsesivnih misli

Teme su specifične i povezane su sa: religijom, moralom, čistoćom i zaštitom od prljavštine, strahom, sumnjom, redom i simetrijom, borbom dobra i zla, vremenom, razmišljanjima o životu i smrti. Kod ovih osoba dominira uzdržanost i neodlučnost kao stil življenja, praćena opreznošću, čekanjem i oklevanjem. Strah od smrti često postaje zakonitost življenja.

Opsesivna zamišljanja kada obleli često prisilno zamišlja zastrašujuće scene, dogadjaje, situacije kao što su saobračajne nesreće u kojima se lično povredjuje ili su povredjene njemu bliske osobe, zatim bizarne seksualne odnose ili seksualni čin sa roditeljima.

Obsesivna ubedjenja kada su osobe ubedjene da su njihove misli isto što i njihovo delo. Ova doživljavanja su praćena izraženom ambivalencijom- osoba istovremeno veruje i ne veruje u njihi u toj neizvesnosti i ekstremnoj neodlučnosti, intenzivno strahuje.

Opsesivna sumnja predstavlja jednu od najvažnijih karakterisika opsesivno-kompulsivnog sindroma( OKS).Oboleli sumnjaju u sve, u ono što misle i što rade.

Opsesivni podsticaji predstavljaju posebno neprijatne sadržaje da se nešto misliili učini. Najčešće su povezani sa proveravanjem i brojanjem ( da li je stan zaključan, električni uredjaji isključeni, ovi pacijenti broje, računaju, kombinuju brojeve ili ih ponavljaju odredjen broj putadok ne zadovolje prisilu magičnih broj puta-3,7). Ukoliko se suprostave podsticajima, doživljavaju intenzivan strah.

Opsesivna fobija predstavlja pojavu kada prisilne misli dobijaju fobični karakter. radi se o posebnom mučnim i neprijatnim, dramatičnim doživljavanjima koja su povezana sa prisilom da ubiju suprugu, dete, majku. Iz tog razloga oboleli pribegava ponašanju izbegavanja sitacija i mogućnosti da svoju prisilu realizuje.

Nepoznat izvor

Spec. dr med. Milan Popović

Psihoterapija i psihijatar

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • RE&KBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2023 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.