loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Remek-delo Onorea de Balzaka, “Čiča Gorio”, ne samo što osvetljava društvene norme i težnje francuskog društva u ranoj 19. veku, već takođe pruža složenu psihoanalitičku studiju likova koji oživljavaju njegove stranice. Kroz minuciozno kreirane likove i njihove međuljudske veze, Balzak nam otkriva duboke psihoanalitičke i psihološke aspekte ljudske prirode, ljubavi, porodičnih veza i stremljenja ka društvenom priznanju. Ovaj članak detaljnije razmatra ključne psihološke i psihoanalitičke teme koje delo “Čiča Gorio” istražuje.

Roditeljska ljubav i žrtvovanje: Psihoanalitički uvidi o Čiča Gorio

Čiča Gorio predstavlja vrhunac roditeljske ljubavi i žrtvovanja. Njegova beskonačna posvećenost i spremnost da se žrtvuje za sreću svojih ćerki odražavaju Frojdov koncept narcizma, ali isto tako ilustruju Jungovu ideju o arhetipskom roditelju koji se žrtvuje. Goriova volja da podnese zanemarivanje i prezir svojih ćerki u ime njihove sreće pokazuje složeni splet ljubavi, odanosti i samouništenja, nudeći bogat materijal za analizu masohističkih tendencija unutar roditeljske ljubavi.

Ambicija i identitet: Eženovo putovanje ka samospoznaji

Ežen de Rastinjak, kao mladić željan uspona u društvenom pejzažu Pariza, suočava se sa moralnim dilemama koje odražavaju Jungovu teoriju o Senci i procesu individuacije. Eženova borba za pronalaženje svog mesta u složenom društvenom okruženju, dok pokušava da izbalansira svoje idealističke vrednosti i pragmatične težnje, odražava unutrašnji sukob između ideala i stvarnosti. Njegova priča je priča o introspekciji i samoootkrivanju, čineći ga primerom formiranja i redefinisanja ličnog identiteta u kontekstu društvenih očekivanja.

Manipulacija i moć: Votren kao manifestacija tamne strane ambicije

Votren, harizmatična i misteriozna figura čije prisustvo se prepliće sa sudbinama drugih likova, personifikuje mračniju stranu ljudskih aspiracija. Njegova sposobnost da manipuliše i koristi druge za sopstvenu korist odražava Frojdovu teoriju o idu i osnovnim instinktima. Votrinova veština u manipulaciji i kontroli ukazuje na duboko razumevanje slabosti ljudske psihe, što ga čini fascinantnim, ali i zastrašujućim likom. Kroz Votrenov lik, Balzak istražuje kako težnja za moći može voditi ka dehumanizaciji i moralnom propadanju, postavljajući pitanja o ceni ambicija i moći.

Društvena kritika i psihoanalitički uvidi

Balzak u “Čiča Gorio” ne samo što kritikuje društvene norme svog vremena, već i istražuje kako te norme oblikuju i deformišu ljudsku psihu. Društvena hijerarhija, težnja ka bogatstvu i statusu, kao i neprekidna borba za moć i priznanje su teme koje se provlače kroz delo, nudeći obilje materijala za psihoanalitičku interpretaciju. Balzakova sposobnost da istovremeno prikaže i kritikuje društvene norme, dok detaljno razrađuje psihološke profile svojih likova, čini “Čiča Gorio” izuzetno relevantnim i danas, pružajući čitaocima priliku da istraže duboke aspekte ljudske psihe i društvenih dinamika.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihijatar i psihoterapeut

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • REBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2024 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.