loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Uvod u Fenomen Kompleksa Majke kod Ćerke

Jedna od najintrigantnijih i najkompleksnijih dimenzija ženske psihologije jeste odnos sa majkom. Kompleks majke kod ćerke je fenomen koji je ujedno i enigma i rizničar brojnih emocionalnih i psiholoških uticaja koji oblikuju život svake žene. Ovaj značajni psihološki kompleks sadrži četiri ključna elementa: hipertrofiju materinskog elementa, preterano razvijen Eros, identifikaciju sa majkom i otpor prema majci. Svaki od ovih aspekata ima svoju specifičnu dinamiku i uticaj na razvojni put žene, a zajedno formiraju složen okvir koji može definisati mnoge segmente njenog života.

Hipertrofija Materinskog Elementa: Preterana Briga koja Vodi ka Zavisnosti

U srcu svakog odnosa majke i ćerke je materinski element, koji može postati toliko dominantan da otežava formiranje ćerkinog nezavisnog identiteta. Ova hipertrofija materinskog elementa nije samo oblikovanje prekomerne emotivne zavisnosti, već i formiranje ćerkine potrebe da bude “materinska figura” u svim svojim odnosima. Ovo se može manifestovati u brojnim oblicima: od prekomerne potrebe da se brine o drugima, do toga da se postavi u ulogu “spasitelja” u prijateljskim i romantičnim odnosima. Na ovaj način, ćerka može postati emocionalno iscrpljena i zanemariti sopstvene potrebe, žrtvujući sebe u ime materinskog instinkta.

Preterano Razvijen Eros: Emocionalne Oscilacije i Izbor Partnera

Preterano razvijen Eros kod ćerki često je posledica duboke emocionalne povezanosti sa majkom. Ova emocionalna intenzivnost može preći u ambivalenciju, sa fluktuacijama između ljubavi i frustracije, odanosti i razočaranja. Ovakav emocionalni naboj se ne zadržava samo u odnosu sa majkom, već se prenosi i na izbor životnog partnera. Mnoge ćerke sa preterano razvijenim Erosom su sklone izboru partnera koji evociraju slične emocionalne dinamike, često uspostavljajući veze koje su jednako strastvene koliko i konfliktne.

Identifikacija sa Majkom: Životni Putovi i Profesionalne Ambicije

Identifikacija sa majkom je često duboko usađena u psihološku matricu ćerke. Ovo ne utiče samo na ćerkin emocionalni i moralni razvoj, već i na njene životne odluke, uključujući karijeru, izbor partnera i stil roditeljstva. Ova identifikacija može postati toliko snažna da ćerka prihvata životne obrasce majke kao svoje, bez obzira na to da li su u skladu sa njenim ličnim težnjama i interesima. Na ovaj način, ćerka može nesvesno slediti stopama majke, često osećajući unutrašnji konflikt i nedostatak autentičnosti u svojim životnim izborima.

Otpor prema Majci: Odbrambeni Mehanizmi i Roditeljstvo

Otpor prema majci često je reakcija na potrebu za očuvanjem sopstvene autonomije i identiteta. Ovaj aspekt kompleksa može biti duboko utemeljen u detinjstvu i adolescenciji, a manifestuje se u formiranju odbrambenih mehanizama i ponašanja koja služe za distanciranje od majke. Interesantno je da otpor prema majci često postaje izraženiji tokom perioda roditeljstva, kada ćerka postaje majka i suočava se sa novim izazovima i odgovornostima. Ovaj otpor nije samo odbrambeni mehanizam, već i prilika za ćerku da preispita sopstvene vrednosti i izbore u kontekstu majčinstva.

Dr Milan Popović

Spec. dr med. Milan Popović

Psihoterapija i psihijatar

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • RE&KBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2023 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.