loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Svima nam je poznato stanje brige i uznemirenosti koje nas povremeno obuzima. Međutim, kada ova osećanja postanu stalni pratilac našeg svakodnevnog života, može se raditi o simptomima anksioznosti. U ovom tekstu ćemo se baviti efektima ovih simptoma i kako REKBT (Racionalno Emotivno Kognitivno Bihevioralna Terapija) može pomoći u njihovom prevazilaženju.

Anksioznost, briga i uznemirenost

Anksioznost se manifestuje na različite načine, ali se često izražava kroz intenzivna osećanja brige i uznemirenosti. Ova osećanja, iako normalna u određenim situacijama, mogu postati problem kada postanu konstantna, bezrazložna i kada počnu da utiču na naš svakodnevni život.

Briga je preokupacija negativnim ishodima u budućnosti, dok je uznemirenost stanje stalne napetosti i nelagodnosti. Ova dva simptoma anksioznosti mogu značajno da umanje kvalitet života, smanjuju produktivnost, utiču na odnose s drugima, a dugoročno mogu dovesti i do brojnih zdravstvenih problema.

REKBT i simptomi anksioznosti

REKBT je psihoterapijski pravac koji se uspešno koristi u tretmanu anksioznosti. Ova terapija se fokusira na identifikovanje i menjanje iracionalnih verovanja i negativnih misli koje su u osnovi simptoma anksioznosti.

Prema REKBT, naša osećanja i ponašanja su direktno povezani sa našim mislima. Dakle, ako smo u stanju da prepoznamo i promenimo naše negativne misli, moći ćemo da utičemo na naša osećanja i ponašanja. Ovaj proces zahteva vreme i rad, ali je ključan korak ka poboljšanju mentalnog zdravlja.

Zaključak

Briga i uznemirenost kao simptomi anksioznosti mogu biti izuzetno štetni za naš fizički i mentalni zdravstavni status. Srećom, REKBT pruža efikasne alate za prevazilaženje ovih simptoma. Kroz proces identifikacije i promene iracionalnih misli, možemo postići značajno poboljšanje u našem životu.

Ukoliko se borite sa simptomima anksioznosti, ne oklevajte da potražite pomoć profesionalca. Zapamtite, mentalno zdravlje je jednako važno kao i fizičko, i zaslužuje našu punu pažnju.

Ključne reči: Anksioznost, briga, uznemirenost, simptomi anksioznosti, REKBT, racionalno emotivna bihevioralna terapija, mentalno zdravlje, prevazilaženje anksioznosti.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihijatar i psihoterapeut

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • REBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2024 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.