loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Antisocijalni poremećaj ličnosti je jedan od najtežih poremećaja ličnosti koji se može javiti kod ljudi. Osobe koje pate od ovog poremećaja imaju izražene probleme u društvenom ponašanju, nedostatak empatije i poštovanja prema drugima, te često pokazuju bezosećajnost i manipulativnost u odnosima sa drugim ljudima. U ovom članku ćemo se detaljnije pozabaviti ovim poremećajem, njegovim uzrocima, simptomima i mogućnostima lečenja.

Šta je Antisocijalni poremećaj ličnosti

Antisocijalni poremećaj ličnosti je psihički poremećaj koji se karakteriše neodgovornim ponašanjem, nepridržavanjem normi društvene zajednice i nedostatkom empatije prema drugim ljudima. Osobe koje pate od ovog poremećaja često su bezosećajne, manipulativne i ne preuzimaju odgovornost za svoje postupke. Uz to, često su sklone kriminalnom ponašanju, često imaju problema sa zloupotrebom alkohola ili droga, a takođe su često nezaposlene i nemaju stabilan društveni život.

Kako prepoznati bezosećajne i manipulativne osobe

Osobe koje pate od Antisocijalnog poremećaja ličnosti često se ponašaju bezosećajno i manipulativno u odnosima sa drugim ljudima. Oni često manipulišu drugim ljudima da bi ostvarili svoje ciljeve, često bez obzira na posledice. Takođe, obično su neodgovorne i ne preuzimaju odgovornost za svoje postupke, a takođe često pokazuju znakove agresije i nasilja. Oni često imaju problema u uspostavljanju i održavanju dugotrajnih i zdravih odnosa sa drugim ljudima.

Uzroci i faktori rizika za Antisocijalni poremećaj ličnosti

Uzroci Antisocijalnog poremećaja ličnosti nisu sasvim jasni, ali se smatra da su genetika, okruženje i životne okolnosti ključni faktori koji doprinose razvoju ovog poremećaja. Na primer, osobe koje su odrasle u porodicama u kojima se toleriše nasilje, zlostavljanje i neodgovorno ponašanje, imaju veći rizik da razviju ovaj poremećaj. Takođe, zloupotreba alkohola i droga, kao i izloženost traumatičnim događajima, takođe mogu da doprinesu razvoju ovog poremećaja.

Mogućnosti lečenja i prevencije antisocijalnog ponašanja

Lečenje Antisocijalnog poremećaja ličnosti je izuzetno teško, jer osobe koje pate od ovog poremećaja često ne prihvataju da imaju problem. Međutim, neka istraživanja su pokazala da je terapija ponašanja i kognitivno-bihejvioralna terapija efikasna u lečenju ovog poremećaja. Takođe, lekovi mogu da pomognu u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti, koji su česti kod ovog poremećaja.

Kao kod svih poremećaja ličnosti, prevencija je najefikasnija mera za sprečavanje Antisocijalnog poremećaja ličnosti. Roditelji i negovatelji treba da paze na znakove poremećaja ličnosti kod dece i da ih upute na mentalno zdravlje. Takođe, važno je ohrabrivati pozitivno ponašanje i pružiti deci sigurno i stabilno okruženje.

Antisocijalni poremećaj ličnosti je kompleksan poremećaj koji može imati ozbiljne posledice na živote osoba koje pate od njega, kao i na društvenu zajednicu u celini. Međutim, uz pravilnu dijagnozu, lečenje i prevenciju, moguće je ublažiti simptome ovog poremećaja i pomoći osobama koje pate od njega da žive zdravije i srećnije živote.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihijatar i psihoterapeut

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • REBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2024 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.