loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Napadi panike i agorafobija su dva često povezana stanja koja mogu imati dubok uticaj na život pojedinca. Ovi poremećaji ne samo da izazivaju emocionalnu uznemirenost, već mogu dovesti i do fizičkih simptoma, ograničavajući svakodnevne aktivnosti i socijalne interakcije.

Detaljnije o Napadima Panike

Napadi panike karakterišu iznenadni i intenzivni osećaji straha koji se mogu pojaviti bez upozorenja. Ovi napadi često uključuju simptome kao što su ubrzan rad srca, znojenje, drhtanje, osećaj gušenja, vrtoglavicu, i strah od smrti ili gubitka kontrole. Napadi mogu biti izazvani stresom, genetskim predispozicijama ili neurobiološkim promenama.

Agorafobija: Više od Straha od Otvorenog Prostora

Agorafobija se često razvija kao posledica napada panike. Osobe sa agorafobijom mogu doživeti intenzivan strah od situacija u kojima bi bekstvo moglo biti teško ili u kojima pomoć ne bi bila dostupna. Ovo može uključivati izbegavanje javnih mesta, putovanja, ili čak izlaska iz kuće, što može dovesti do socijalne izolacije i depresije.

Simptomi i Dijagnostikovanje u Praksi

Simptomi agorafobije mogu varirati od blagih do veoma teških i mogu uključivati izbegavanje situacija koje izazivaju anksioznost, osećaj bespomoćnosti, i zavisnost od drugih. Dijagnostikovanje ovih poremećaja zahteva pažljivu analizu simptoma, medicinsku istoriju i, ponekad, fizičke preglede kako bi se isključili drugi medicinski uzroci. Psihološka evaluacija takođe igra ključnu ulogu.

Lečenje: Sveobuhvatan Pristup

Lečenje napada panike i agorafobije zahteva individualizovan pristup. Pored KBT i lekova, važno je naglasiti i sledeće:

 1. Podrška porodice i prijatelja: Razumevanje i podrška bliskih osoba može biti od neprocenjive vrednosti.
 2. Promene u načinu života: Redovna fizička aktivnost, uravnotežena ishrana i dovoljno sna mogu pomoći u smanjenju simptoma.
 3. Grupna terapija: Druženje sa osobama koje imaju slične probleme može pružiti dodatnu podršku i razumevanje.

Zaključak i Dalji Koraci

Napadi panike i agorafobija zahtevaju sveobuhvatan pristup lečenju koji uključuje kako medicinske, tako i psihološke strategije. Važno je prepoznati i obratiti se stručnjacima na vreme, kako bi se osigurala najbolja moguća nega i podrška. Sa pravilnim tretmanom, mnogi ljudi uspešno upravljaju svojim simptomima i nastavljaju sa ispunjenim životom.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihijatar i psihoterapeut

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

 • REBT psihoterapija
 • Bračna i partnerska psihoterapija
 • Grupna psihoterapija
 • Psihijatrijski pregledi
 • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
 • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

 • Radnim danima 18:00 - 21:00
 • Subota 18:00 - 21:00
 • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2024 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.