loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image
psihoterapeut psihijatar

Kada se suočite sa mentalnim zdravstvenim izazovima, prvi korak ka rešenju je često najteži. Jedno od prvih pitanja koje se postavlja je: “Da li mi je potreban psihijatar ili psihoterapeut?” Iako se ovi termini često koriste naizmenično, postoje značajne razlike između njih. U ovom tekstu razjasnićemo te razlike i pomoći vam da odlučite ko vam je potreban.

Obrazovanje i licenciranje

Psihijatar

Psihijatar je lekar koji je završio medicinski fakultet i specijalizaciju iz psihijatrije. Osim dijagnostike i tretmana mentalnih poremećaja, psihijatri su ovlašćeni da propisuju lekove i koriste medicinske testove u dijagnostičke svrhe.

Psihoterapeut

Psihoterapeut može biti stručnjak sa različitim obrazovnim pozadinama, uključujući psihologiju, socijalni rad ili savetovanje. Oni su obučeni da koriste terapeutske tehnike kako bi pomogli ljudima da se nose sa emocionalnim i mentalnim problemima, ali ne mogu propisivati lekove.

Metode tretmana

Psihijatrijski pristup

Psihijatri često koriste kombinaciju lekova i psihoterapije u tretmanu. Oni su takođe sposobni da koriste napredne dijagnostičke metode i tretmane kao što su elektrokonvulzivna terapija (EKT) i duboka magnetska stimulacija (TMS).

Psihoterapeutski pristup

Psihoterapeuti se fokusiraju na razgovorne terapije kao što su kognitivno-bihevioralna terapija (KBT), analitička psihoterapija i mnoge druge. Oni rade na razumevanju emocionalnih i mentalnih procesa pacijenata i koriste terapeutske tehnike da pomognu u rešavanju problema.

Ko vam je potreban?

Kada posetiti psihijatra

Ako sumnjate da imate ozbiljan mentalni poremećaj koji zahteva medicinsku intervenciju, kao što su shizofrenija, bipolarni poremećaj ili teška depresija, poseta psihijatru je preporučljiva.

Kada posetiti psihoterapeuta

Ako se suočavate sa emocionalnim ili psihološkim izazovima koji utiču na vaš svakodnevni život, ali ne zahtevaju medicinsku intervenciju, psihoterapeut može biti pravi izbor za vas.

Zaključak

Iako su i psihijatri i psihoterapeuti stručnjaci u oblasti mentalnog zdravlja, njihove metode tretmana i pristupi dijagnostici se razlikuju. Vaš izbor između ova dva stručnjaka treba da bude zasnovan na vašim individualnim potrebama i simptomima. Uvek je najbolje konsultovati se sa stručnjakom kako biste doneli najbolju odluku za vaše mentalno zdravlje.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihijatar i psihoterapeut

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • REBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2024 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.