loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Socijalna anksioznost je stanje koje se ispoljava kroz stalnu nelagodu i neprijatnost tokom društvenih situacija. Osobe koje pate od ovog poremećaja osećaju se nesigurno u društvenim interakcijama, imaju strah od osude i kritike drugih ljudi, a često izbegavaju bilo kakva druženja i situacije koje bi ih izložile takvom stresu. Ipak, postoje efikasne metode za lečenje socijalne anksioznosti, a psihoterapija se pokazala kao jedna od najučinkovitijih.

Socijalna anksioznost: Kako psihoterapija može da pomogne?

Psihoterapija je proces koji se odvija između pacijenta i terapeuta, a fokusira se na razgovore i analizu problema koje osoba ima. Kada je u pitanju socijalna anksioznost, psihoterapija može da pomogne tako što će pomoći osobi da razvije nove, pozitivne načine razmišljanja i ponašanja. Terapeut će raditi sa osobom kako bi identifikovao korene njihove anksioznosti i pomogao joj da se opusti tokom društvenih situacija. Takođe, terapeut će pomoći osobi da nauči nove veštine komunikacije i samopouzdanja.

Psihoterapija za lečenje socijalne anksioznosti može trajati od nekoliko nedelja, do nekoliko meseci, u zavisnosti od težine stanja. Terapija može biti individualna ili grupna, a mogu se koristiti različite metode kao što su kognitivno-bihejvioralna terapija, izloženost terapija, psihodinamička terapija itd.

Otkrijte najučinkovitije terapije za prevazilaženje socijalne anksioznosti

Kognitivno-bihejvioralna terapija (KBT) je jedna od najučinkovitijih terapija za lečenje socijalne anksioznosti. Cilj ove terapije je da pomogne osobi da identifikuje negativne obrasce razmišljanja i ponašanja, da ih razume i promeni na pozitivne načine. KBT se fokusira i na izgradnju samopouzdanja i veština komunikacije.

Izloženost terapija je takođe efikasna u lečenju socijalne anksioznosti. Ova terapija uključuje izlaganje osobe situacijama koje izazivaju anksioznost, sa ciljem da se osoba postepeno navikne na te situacije i da se smanji strah. Ova terapija se obično koristi uz kognitivno-bihejvioralnu terapiju.

Psihodinamička terapija se fokusira na psihološke konflikte koji potiču iz prošlosti i koji utiču na trenutne probleme osobe. Ova terapija može pomoći osobi da postane svesna uzroka svoje anksioznosti i da nauči kako da se nosi sa njom.

Ukratko, socijalna anksioznost može biti vrlo frustrirajuće i ograničavajuće stanje, ali uz pravilnu psihoterapiju može biti prevaziđeno. Kao što smo videli, postoje različite terapije koje se mogu koristiti, a izbor terapije zavisi od individualnih potreba osobe. Važno je započeti sa terapijom što pre kako bi se osoba oslobodila anksioznosti i vratila u normalan život.

Lečenje socijalne anksioznosti može biti dugotrajan proces, ali pravilno vođenje terapije uz podršku stručnog terapeuta može doneti veliki napredak i poboljšanje kvaliteta života. Važno je pronaći pouzdanog terapeuta i biti strpljiv u procesu lečenja. Ukoliko patite od socijalne anksioznosti, ne ustručavajte se da potražite pomoć i krenete na put ka oporavku.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihoterapija i psihijatar

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • RE&KBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2023 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.