loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Kako prepoznati simptome anksioznosti?

Simptomi anksioznosti mogu biti različiti i uključuju fizičke, emocionalne i ponašajne znakove. Fizički simptomi uključuju ubrzano disanje, znojenje, drhtanje, grčeve u stomaku, bol u grudima, ubrzano otkucaje srca, umor i nesanica. Emocionalni simptomi uključuju osećaj straha, panike, teskobe, anksioznosti, depresije, ljutnje i gubitka kontrole. Ponašajni simptomi uključuju izbegavanje situacija koje izazivaju anksioznost, prekomerno konzumiranje alkohola ili droga, prekomerno pušenje, prekomerno jedenje ili gubitak apetita, prekomerno traženje pažnje i prekomerno razmišljanje.

Kako se boriti protiv anksioznosti?

Anksioznost je normalna reakcija na stres i može biti korisna u određenim situacijama. Međutim, kada postane prejaka ili se pojavljuje bez razloga, može biti veoma iscrpljujuće. Na sreću, postoje načini da se borite protiv anksioznosti. Prvo, potrebno je da se fokusirate na svoje misli i osećanja. To će vam pomoći da prepoznate kada se anksioznost pojavljuje i da je prepoznate kao normalnu reakciju. Drugo, potrebno je da se fokusirate na disanje. Disanje duboko i polako može da smanji anksioznost i da vam pomogne da se usredsredite na trenutak. Treće, potrebno je da se fokusirate na svoje telo. Vežbe opuštanja, kao što su joga i meditacija, mogu da pomognu da se smanji anksioznost. Četvrto, potrebno je da se fokusirate na svoje okruženje. Razgovor sa prijateljem ili članom porodice može da vam pomogne da se osećate bolje. Peto, potrebno je da se fokusirate na svoje navike. Promena navika, kao što je unošenje zdravije ishrane i vežbanje, može da pomogne da se smanji anksioznost. Konačno, potrebno je da se obratite lekaru ili psihologu ako se anksioznost ne smanji. Oni mogu da vam pomognu da se suočite sa anksioznošću i da se naučite da je kontrolišete.

Kako se leči anksioznost pomoću terapije?

Anksioznost se može lečiti pomoću terapije. Terapija može da pomogne osobi da razume svoje anksioznosti i da nauči kako da se suoči sa njom. Terapeut će raditi sa osobom da bi identifikovao i razumeo uzroke anksioznosti i da bi pomogao osobi da razvije strategije za suočavanje sa njom. Terapija može da uključi razgovor, rad sa mislima, vežbe disanja, vežbe relaksacije, kognitivno-bihevioralnu terapiju, interaktivnu terapiju i druge tehnike. Osoba može da se posveti terapiji da bi se naučilo kako da se suoči sa anksioznošću i da se poboljša mentalno zdravlje.

Kako se leči anksioznost pomoću medikacije?

Anksioznost se može lečiti pomoću medikacije, uključujući antidepresive, antipsihotike i benzodiazepine. Antidepresivi mogu pomoći u smanjenju anksioznosti, ublažavanju depresije i poboljšanju raspoloženja. Antipsihotici se koriste za lečenje teških oblika anksioznosti, kao što su panični poremećaji i fobije. Benzodiazepini se koriste za ublažavanje akutnih simptoma anksioznosti, kao što su napadi panike. Međutim, treba biti oprezan pri korišćenju ovih lekova, jer mogu dovesti do zavisnosti i ovisnosti. U nekim slučajevima, lečenje anksioznosti može uključivati i psihoterapiju, kao što su kognitivno-bihevioralna terapija ili terapija zasnovana na veštinama. Ove terapije mogu pomoći pacijentu da razume i prevaziđe svoje anksiozne misli i ponašanja.

Kako se leči anksioznost pomoću alternativnih metoda?

Alternativne metode lečenja anksioznosti mogu da uključuju različite tehnike koje se mogu koristiti da se smanji anksioznost. Ove tehnike uključuju meditaciju, dišne vežbe, joga, akupunkturu, hipnozu, terapiju kretanjem, terapiju kroz umetnost, terapiju kroz pričanje, terapiju kroz muziku i terapiju kroz igru. Meditacija je tehnika koja se koristi da se smanji anksioznost i stres. To se postiže koncentracijom na disanje i postavljanjem fokusa na sadašnji trenutak. Dišne vežbe se koriste da se smanji anksioznost i stres. Ove vežbe se sastoje od dubokog i polagalog disanja, koje pomaže u smanjenju napetosti i anksioznosti. Joga je još jedna tehnika koja se koristi za smanjenje anksioznosti. Ova tehnika se sastoji od različitih poza i vežbi disanja koje pomažu u smanjenju napetosti i anksioznosti. Akupunktura je još jedna tehnika koja se koristi za smanjenje anksioznosti. Ova tehnika se sastoji od ubacivanja igala u određene tačke na telu kako bi se postigao određeni efekat. Hipnoza je još jedna tehnika koja se koristi za smanjenje anksioznosti. Ova tehnika se sastoji od postavljanja fokusa na određene misli i vizije kako bi se postigao određeni efekat. Terapija kretanjem je još jedna tehnika koja se koristi za smanjenje anksioznosti. Ova tehnika se sastoji od različitih vrsta kretanja, kao što su ples, trčanje, vožnja bicikla i slično, kako bi se postigao određeni efekat. Terapija kroz umetnost, terapija kroz pričanje, terapija kroz muziku i terapija kroz igru su još neke tehnike koje se koriste za smanjenje anksioznosti. Ove tehnike se sastoje od različitih vrsta umetnosti, pričanja, muzike i igara kako bi se postigao određeni efekat. Alternativne metode lečenja anksioznosti mogu da pomognu u smanjenju anksioznosti i stresa, ali je važno da se prvo posavetujete sa svojim lekarom pre nego što počnete da ih koristite.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihoterapija i psihijatar

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • RE&KBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2023 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.