loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Anorgazmija, ili nemogućnost postizanja orgazma, stanje je koje pogađa mnoge žene širom sveta. Iako se ova tema često prenebregava, važno je razumeti da anorgazmija može značajno uticati na kvalitet života i emocionalno blagostanje. U ovom blogu, istražićemo šta je anorgazmija, kako se manifestuje, i kako psihoterapija može pomoći u lečenju.

Definicija i uzroci anorgazmije

Anorgazmija je medicinski termin koji se koristi za opisivanje stalne ili povremene nemogućnosti postizanja orgazma, uprkos adekvatnoj seksualnoj stimulaciji i želji. Ovo stanje može biti primarno (kada žena nikada nije doživela orgazam) ili sekundarno (kada je žena prethodno bila u stanju da doživi orgazam, ali sada ne može).

Uzroci anorgazmije mogu biti fizički, psihološki ili kombinacija oba. Fizički uzroci mogu uključivati hormonalne promene, menopauzu, određene lekove ili medicinska stanja. Psihološki uzroci mogu biti stres, anksioznost, depresija, trauma, negativna seksualna iskustva ili problemi u vezi.

Psihoterapija kao lečenje anorgazmije

Psihoterapija je efikasan način lečenja anorgazmije, posebno kada su uzroci psihološki. Psihoterapeut može pomoći ženi da razume i reši emocionalne probleme koji mogu uticati na njenu sposobnost da doživi orgazam.

Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) je jedan od najčešće korišćenih pristupa u lečenju anorgazmije. Kroz KBT, žene mogu naučiti kako da prepoznaju i promene negativne misli i ponašanja koja mogu uticati na njihovu seksualnu funkciju. Takođe, mogu naučiti veštine upravljanja stresom i anksioznošću, koje mogu poboljšati njihovu sposobnost da dožive orgazam.

Seksualna terapija, koja može biti deo psihoterapijskog procesa, takođe može biti korisna. Seksualni terapeut može pomoći ženi da bolje razume svoje seksualne potrebe i želje, kao i da poboljša komunikaciju sa partnerom o seksualnosti.

Zaključak

Anorgazmija može biti traumatična za žene, ali važno je znati da postoji pomoć. Psihoterapija, posebno kognitivno-bihevioralna terapija i seksualna terapija, može pružiti efikasne strategije za prevazilaženje ovog stanja. Ako se borite sa anorgazmijom, ne oklevajte da potražite pomoć od stručnjaka. Vaše seksualno zdravlje je važan deo vašeg ukupnog blagostanja, i zaslužujete da živite ispunjen i zadovoljan seksualni život.

Ključne reči: anorgazmija, žene, psihoterapija, lečenje anorgazmije, kognitivno-bihevioralna terapija, seksualna terapija, seksualno zdravlje.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihoterapija i psihijatar

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • RE&KBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2023 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.