loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Seksualni problemi, ili seksualne disfunkcije, utiču na mnoge muškarce i žene, izazivajući emocionalnu nelagodnost i stres. Međutim, kroz različite pristupe psihoterapije, mnogi su uspešno pronašli rešenja za ove izazove. Ovaj članak istražuje ove probleme i kako psihoterapija može pomoći u njihovom lečenju.

Seksualni problemi: opšti pregled

Seksualni problemi su različiti i mogu uticati na različite aspekte seksualnosti. Kod muškaraca, česti problemi uključuju erektilnu disfunkciju, prevremenu ejakulaciju i nizak seksualni nagon. Kod žena, seksualni problemi mogu uključivati bol pri seksu (dispareunija), poteškoće sa dostizanjem orgazma (anorgazmija) i smanjeni seksualni nagon.

Psihoterapija kao rešenje

Psihoterapija je naučno podržana metoda za lečenje seksualnih problema. Pored mogućih fizičkih uzroka, mnogi seksualni problemi imaju psihološku osnovu koju psihoterapija može efikasno tretirati.

Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT): Ovaj pristup se usredsređuje na prepoznavanje i promenu negativnih misaonih obrazaca i ponašanja koja mogu uticati na seksualne probleme. Kroz KBT, pacijenti mogu naučiti tehnike za upravljanje stresom, poboljšanje komunikacije i povećanje samopouzdanja u seksualnim situacijama.

Seksualna terapija: Seksualna terapija je specijalizovana forma psihoterapije koja se direktno bavi seksualnim problemima. Ovaj pristup može uključivati edukaciju o seksualnosti, senzornu fokusiranost i komunikacijske vežbe.

Psihodinamska psihoterapija: Ovaj pristup istražuje duboko usađene emocionalne obrasce i konflikte koji mogu uticati na seksualni život osobe. Psihodinamska terapija može biti posebno korisna za osobe koje su doživele traumu ili su pod uticajem dugotrajnih negativnih stavova o seksualnosti.

Značaj sveobuhvatne procene

Prilikom lečenja seksualnih problema, ključno je sprovesti sveobuhvatnu procenu koja uzima u obzir fizičko, psihološko i socijalno stanje osobe. Lekar, psihijatar ili psiholog može pružiti ovu procenu kako bi identifikovao potencijalne uzroke i preporučio najprikladniji terapijski pristup.

Zaključak

Seksualni problemi mogu predstavljati značajnu prepreku za zadovoljstvo i bliskost u vezi. Međutim, uz pomoć psihoterapije, mnogi muškarci i žene uspešno su prevazišli ove probleme. Ne postoji sramota u traženju pomoći – vaše seksualno zdravlje je važan deo vašeg ukupnog blagostanja.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihoterapija i psihijatar

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • RE&KBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2023 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.