loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Značaj Neurotrofnog moždanog faktora u neurobiologiji

Neurotrofni moždani faktor, poznatiji kao BDNF, predstavlja molekul od suštinskog značaja za razvoj i očuvanje neurona u centralnom nervnom sistemu. Ovaj blog post ima za cilj da pruži sveobuhvatni uvid u biološke i funkcionalne aspekte BDNF-a, njegovu ulogu u procesu neurogeneze i praktične strategije za njegovo modulisanje, sve u cilju unapređenja mentalnog zdravlja i kognitivnih funkcija.

Detaljan pogled na biološku strukturu i funkciju BDNF-a

BDNF je protein male molekulske mase koji se sintetiše kao preproBDNF, a potom se preseca u zrelu formu. Ovaj neurotrofin ima afinitet prema specifičnim receptorima, poznatim kao tropomiozinski receptor kinaze B (TrkB). Aktivacija ovih receptora pokreće niz intracelularnih signalnih puteva, uključujući MAPK, PI3K i PLC-γ, koji su od suštinskog značaja za različite aspekte neuronalne funkcije, od preživljavanja do sinaptičke plastičnosti.

BDNF i njegova ključna uloga u neurogenezi

 1. Promocija preživljavanja neurona: BDNF deluje kao inhibitor apoptoze, programirane ćelijske smrti, čime omogućava preživljavanje novostvorenih neurona i njihovu integraciju u postojeće neuralne mreže.
 2. Podsticanje rasta i diferencijacije: Osim što omogućava preživljavanje, BDNF takođe utiče na rast dendritskih stabala i aksonalnih produžetaka, što je ključno za formiranje novih sinaptičkih veza.
 3. Modulacija sinaptičke plastičnosti: BDNF je od suštinskog značaja za mehanizme kao što su dugotrajna potencijacija (LTP) i dugotrajna depresija (LTD), koji su osnovni mehanizmi za učenje i pamćenje.
 4. Regulacija neurotransmitera: Ovaj neurotrofin moduliše oslobađanje neurotransmitera kao što su glutamat i GABA, čime utiče na ekscitabilnost neuralnih mreža i na taj način moduliše kognitivne funkcije.

Praktične strategije za modulaciju nivoa BDNF-a

 1. Fizička aktivnost kao ključni faktor: Redovno vežbanje, posebno aerobne vežbe, indukuje ekspresiju gena za BDNF i povećava njegovu koncentraciju u serumu i mozgu.
 2. Značaj ispravne ishrane: Dijeta bogata omega-3 masnim kiselinama, flavonoidima i antioksidantima može pozitivno uticati na nivoe BDNF-a.
 3. Mentalna stimulacija i kognitivni izazovi: Aktivnosti koje zahtevaju kognitivni napor, kao što su rešavanje kompleksnih problema, učenje novih jezika i sviranje muzičkih instrumenata, mogu povećati ekspresiju BDNF-a.
 4. Farmakoterapija kao opcija: Upotreba određenih lekova, kao što su antidepresivi i nootropici, može modulisati nivoe BDNF-a, ali ova strategija zahteva medicinski nadzor i konsultacije sa stručnim osobljem.
 5. Tehnike smanjenja stresa: Metode kao što su meditacija, duboko disanje i tehnike relaksacije mogu pomoći u regulaciji nivoa BDNF-a, čime se unapređuje mentalno zdravlje.

Zaključak: BDNF kao ključni element u očuvanju mentalnog zdravlja

Neurotrofni moždani faktor (BDNF) nije samo molekula; on je ključni faktor u očuvanju i funkcionalnoj integraciji neurona, što ga čini vitalnim za kognitivne funkcije i mentalno zdravlje. Implementacija strategija za povećanje nivoa BDNF-a, kao što su redovno vežbanje, ispravna ishrana i mentalna stimulacija, može značajno doprineti vašem opštem blagostanju i mentalnom zdravlju.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihijatar i psihoterapeut

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

 • REBT psihoterapija
 • Bračna i partnerska psihoterapija
 • Grupna psihoterapija
 • Psihijatrijski pregledi
 • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
 • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

 • Radnim danima 18:00 - 21:00
 • Subota 18:00 - 21:00
 • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2024 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.