loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

ANKSIOZNOST

Anksioznost je kompleksan poremećaj koji ima korene u emocionalnom, kognitivnom i biološkom tkivu našeg postojanja. Jedan od načina na koji možemo efikasno lečiti anksioznost je kombinovanje psihoterapijskog pristupa, kao što je racionalno emotivna i kognitivno bihevioralna terapija (REKBT), sa primenom farmakoloških sredstava, konkretno SSRI (selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina) i SNRI (inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina i norepinefrina) antidepresiva.

REKBT PSIHOOTERAPIJA

Prvi korak u ovoj kombinaciji je REKBT psihoterapija. Ovaj terapeutski pristup se fokusira na identifikaciju i promenu iracionalnih i destruktivnih misaonih obrazaca koji doprinose osećaju anksioznosti. Pored toga, REKBT psihoterapija podstiče razvoj veština za upravljanje stresom i drugim okidačima anksioznosti.

SSRI I SNRI ANTIDEPRESIVI

S druge strane, SSRI i SNRI antidepresivi deluju na hemijskoj osnovi, utičući na ravnotežu neurotransmitera u mozgu, uključujući serotonin i norepinefrin, koji igraju ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja i osećaja anksioznosti.

KOMBINOVANJE OVA DVA PRISTUPA

Kombinovanje REKBT psihoterapije i SSRI/SNRI antidepresiva omogućava sveobuhvatan pristup lečenju anksioznosti. Dok REKBT psihoterapija pruža pacijentima alate za suočavanje sa anksioznim mislima, osećanjima i ponašanjima, SSRI i SNRI antidepresivi mogu pomoći u ublažavanju simptoma anksioznosti na biološkom nivou.

STUDIJE I ISTRAŽIVANJA

Novija istraživanja pokazuju da ovaj kombinovani pristup može biti efikasniji u lečenju anksioznosti nego kada se ove terapije koriste pojedinačno. Naučnici veruju da ovaj dvostruki pristup može pomoći u tretiranju različitih aspekata anksioznosti, pružajući pacijentima veću verovatnoću za uspeh u lečenju.

ZAKLJUČAK

Kombinacija REKBT psihoterapije i SSRI/SNRI antidepresiva predstavlja važan napredak u lečenju anksioznosti. Kao psihijatri, nastavljamo da sledimo najnovija naučna istraživanja i najbolje prakse kako bismo pružili najefikasniju moguću terapiju našim pacijentima. Jer na kraju, naš primarni cilj je da omogućimo svakom pacijentu da vodi ispunjen i produktivan život, bez obzira na izazove sa kojima se suočavaju.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihijatar i psihoterapeut

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • REBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2024 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.