loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Psihoterapija je jedan od najvažnijih aspekata mentalnog zdravlja, i to je razlog zbog koga ljudi posmatraju razliku između psihoterapeuta i psihijatra. Iako se oba profila mogu baviti ljudima, postoje bitne razlike među njima. Pročitajte dalje da biste saznali više o tome.

Razlike između psihoterapeuta i psihijatra

Psihoterapeut i psihijatar su oba profila koji mogu pružiti usluge mentalnog zdravlja, ali postoje bitne razlike između njih. Psihijatar je lekar specijalizovan za mentalno zdravlje. On ili ona može da pregleda pacijenta, da propiše lekove i da obavlja druge medicinske procedure. Dok je psihijatar vezan za korišćenje medicinskih sredstava, psihoterapeut će se usredsrediti na tradicionalne terapijske tehnike. Psihoterapeut je obično neko ko se bavi terapijom razgovorom, dok psihijatar može da za svoje pacijente propiše lekove i druge medicinske tretmane.

Šta rade psihoterapeuti i psihijatri?

Psihoterapeuti se fokusiraju na razumevanje ličnosti i ponašanja pacijenta, a zatim na pružanje tehnika za razrešavanje problema. Psihoterapeuti često koriste terapijske tehnike, kao što su psihoanaliza, kognitivno-bihejvioralna terapija i druge vrste terapija razgovora. Psihijatri se, sa druge strane, fokusiraju na dijagnostiku, propisivanje lekova i druge medicinske postupke.

Kada treba da se obratite psihoterapeutu ili psihijatru?

Ako se osećate depresivno, anksiozno ili imate druge mentalne zdravstvene probleme, važno je da se obratite za pomoć. Ako vam je potrebna dijagnostika ili propisivanje lekova, trebalo bi da se obratite psihijatru. Ako se osećate blokirano ili neugodno u nekoj oblasti, možete da se obratite psihoterapeutu da biste razgovarali o svojim problemima i izazovima. On ili ona će vam pomoći da shvatite svoje načine razmišljanja i ponašanja i da se naučite kako da se suočite sa situacijama i izazovima u životu.

U konačnici, kada odlučujete kome da se obratite za pomoć, obratite pažnju na razlike između psihoterapeuta i psihijatra. Psihijatri se fokusiraju na dijagnostiku i lečenje pomoću lekova i medicinskih tretmana, dok psihoterapeuti pomažu pacijentima da prevazilaze lične izazove pomoću terapije razgovorom. Nadamo se da ste u ovoj temi dobili bolju ideju i da ste spremni da se obratite za pomoć.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihoterapija i psihijatar

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • RE&KBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2023 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.