loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Izbor pravog psihoterapeuta ili psihijatra može biti ključan faktor u procesu lečenja mentalnih poremećaja i unapređenja mentalnog zdravlja. U ovom tekstu razmotrićemo kako izabrati pravog stručnjaka, sa posebnim fokusom na RE&KBT (Racionalno-emotivna i kognitivno-bihevioralna terapija) pristup. Osim toga, razjasnićemo ulogu psihijatra u ovom kontekstu i kako se ona razlikuje od uloge psihoterapeuta.


Šta je RE&KBT psihoterapija

RE&KBT je oblik kognitivno-bihevioralne terapije koji se fokusira na identifikaciju i promenu iracionalnih uverenja i negativnih obrazaca mišljenja koji mogu uticati na emocionalno stanje i ponašanje. Ovaj pristup je posebno efikasan u lečenju anksioznih poremećaja, depresije i drugih oblika mentalnih problema.


Psihijatar vs. psihoterapeut

Iako su i psihijatri i psihoterapeuti stručnjaci u oblasti mentalnog zdravlja, postoje značajne razlike između njih. Psihijatri su medicinski doktori sa specijalističkom obukom u dijagnostici i lečenju mentalnih poremećaja, uključujući i mogućnost prepisivanja lekova. Psihoterapeuti, s druge strane, nisu nužno medicinski doktori, ali su obučeni da pruže psihoterapijske usluge.

U kontekstu RE&KBT psihoterapije, psihijatri mogu koristiti ovaj pristup kao deo sveobuhvatnog plana lečenja koji može uključivati i farmakoterapiju.


Kako izabrati psihoterapeuta ili psihijatra

Izbor pravog stručnjaka može biti izazovan, ali je od suštinskog značaja za uspeh terapije. Evo nekoliko faktora na koje treba obratiti pažnju:

 1. Stručna obuka i iskustvo: Proverite da li je stručnjak obučen i sertifikovan za pružanje RE&KBT psihoterapije.
 2. Licenca i akreditacija: Uverite se da je stručnjak licenciran od strane relevantnih medicinskih ili psihoterapijskih tela.
 3. Pristup i metode: Razgovarajte sa potencijalnim stručnjakom o njegovom pristupu i metodama koje koristi, kako biste videli da li se uklapaju u vaše potrebe.
 4. Kompatibilnost: Veoma je važno da se osećate ugodno sa stručnjakom sa kojim ćete raditi. Pokušajte da zakazete uvodni razgovor kako biste bolje razumeli da li je određeni stručnjak pravi izbor za vas.

Pitanja koja treba postaviti

Pre nego što se odlučite za određenog psihoterapeuta ili psihijatra, postoji niz pitanja koja možete postaviti kako biste bolje razumeli njihov pristup i kompetencije:

 1. Koje vrste terapije primenjujete i zašto?: Ovo će vam pomoći da razumete da li stručnjak koristi RE&KBT ili neku drugu metodu koja bi mogla biti korisna za vas.
 2. Kakvo je vaše iskustvo u lečenju problema sličnih mojim?: Iskustvo u radu sa pacijentima koji imaju slične simptome ili dijagnoze može biti veoma korisno.
 3. Koliko traje tipična terapijska sesija i koliko često se održavaju?: Ovo će vam pomoći da planirate svoje vreme i finansije.
 4. Kakvi su mogući tretmani pored psihoterapije?: Ako razmatrate mogućnost lekova ili drugih tretmana, važno je da znate koje su sve opcije dostupne.

Zaključak

Izbor pravog psihoterapeuta ili psihijatra je ključan korak u procesu lečenja i unapređenja mentalnog zdravlja. Posebno je važno razumeti razlike između ovih stručnjaka i kako se RE&KBT psihoterapija uklapa u širi kontekst mentalnog zdravlja. Uz pravilnu informaciju i pažljivo razmatranje, možete napraviti izbor koji će najbolje odgovarati vašim potrebama.


Često postavljana pitanja (FAQ)

 1. Šta je RE&KBT psihoterapija?: To je oblik kognitivno-bihevioralne terapije koji se fokusira na promenu iracionalnih uverenja i obrazaca mišljenja.
 2. Ko može da pruži RE&KBT psihoterapiju?: Ovu vrstu terapije mogu pružiti licencirani psihoterapeuti i psihijatri koji su obučeni u ovom pristupu.
 3. Da li je RE&KBT psihoterapija efikasna?: Istraživanja pokazuju da je ova metoda efikasna u lečenju različitih mentalnih poremećaja, uključujući anksioznost i depresiju.
 4. Kako izabrati između psihoterapeuta i psihijatra?: Izbor zavisi od vaših individualnih potreba, uključujući vrstu problema sa kojim se suočavate, kao i da li vam je potrebna farmakoterapija.
Sa ljubavlju,
Dr Milan Popović
Spec. dr med. Milan Popović

Psihijatar i psihoterapeut

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

 • REBT psihoterapija
 • Bračna i partnerska psihoterapija
 • Grupna psihoterapija
 • Psihijatrijski pregledi
 • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
 • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

 • Radnim danima 18:00 - 21:00
 • Subota 18:00 - 21:00
 • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2024 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.