loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

U današnjem društvu, veoma su bitna pitanja koja se odnose na zlostavljanje i zapostavljanje dece, kao i na to kako ovi štetni uticaji mogu da dovedu do razvoja poremećaja ličnosti kasnije u životu.

Zlostavljanje i zapostavljanje dece predstavljaju vidove traumatskih iskustava koja ostavljaju trajne posledice na fizičko i emocionalno zdravlje deteta, a često se odražavaju i na razvoj njihove ličnosti.

Zlostavljanje i Zapostavljanje

Zlostavljanje dece može biti fizičko, emotivno i seksualno, dok zapostavljanje uključuje nedovoljno ispunjavanje osnovnih potreba deteta, bilo da su to hrana, obrazovanje, zdravstvena nega, ljubav ili podrška. Svaki od ovih oblika zlostavljanja i zapostavljanja ima potencijal da ugrozi normalan razvoj deteta, ometajući procese formiranja zdravih veza sa drugima, razvoja samopoštovanja i razumevanja sveta oko sebe.

Uticaj na Razvoj Poremećaja Ličnosti

Poremećaji ličnosti su dugotrajni obrasci ponašanja, mišljenja i osećanja koje se značajno razlikuju od očekivanog u kulturi osobe i mogu prouzrokovati značajan lični stres ili probleme u socijalnom funkcionisanju. Najčešće se razvijaju u adolescenciji ili ranom odraslom dobu, ali njihovi koreni često sežu u detinjstvo.

Deca koja su zlostavljana ili zapostavljena često razvijaju disfunkcionalne obrasce ponašanja kao mehanizme preživljavanja. Nažalost, ovi obrasci često ostaju sa osobom dok odrasta, formirajući osnovu za poremećaj ličnosti. Najčešći poremećaji ličnosti povezani sa zlostavljanjem i zapostavljanjem u detinjstvu su granični poremećaj ličnosti, narcistički poremećaj ličnosti i antisocijalni poremećaj ličnosti.

Prevencija i Tretman

Zaštita dece od zlostavljanja i zapostavljanja je od suštinskog značaja za sprečavanje ovih štetnih ishoda. Izuzetno je bitno da se deca koja su bila izložena ovim traumatskim iskustvima što pre uključe u terapijske procese, kao što su psihoterapija ili kognitivno-bihevioralna terapija.

Ovi tretmani mogu pomoći detetu da obradi traumu, razvije zdrave mehanizme suočavanja i prekine disfunkcionalne obrasce ponašanja. Na ovaj način, tretman može da spreči ili ublaži razvoj poremećaja ličnosti.

Zaključak je jasan: zlostavljanje i zapostavljanje dece ostavljaju duboko ukorenjene posledice koje se mogu manifestovati kao poremećaji ličnosti. Najbolja strategija je preventiva – štiti decu, edukovati odrasle o posledicama zlostavljanja i zapostavljanja, te pružiti pravovremenu i adekvatnu podršku onima koji su preživeli ovakva iskustva.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihoterapija i psihijatar

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • RE&KBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2023 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.