loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

zašto je anksioznost problem broj jedan?

Anksioznost je postala jedan od najvećih izazova za mentalno zdravlje u današnjem svetu. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, svaka deseta osoba oseća simptome anksioznosti. Ovaj problem nije samo individualni izazov, već i društveni fenomen koji utiče na kvalitet života mnogih ljudi. Ako se i vi borite sa ovim problemom, racionalno-emotivna i kognitivno-bihevioralna terapija (RE&KBT) može biti rešenje za vas. U ovom tekstu ćemo istražiti kako ova metoda pomaže u lečenju anksioznih poremećaja i zašto je postala jedan od vodećih pristupa u psihoterapiji.

Kako funkcioniše RE&KBT?

RE&KBT je jedan od najpopularnijih pristupa u lečenju anksioznosti. Ova metoda se koristi za lečenje raznih oblika anksioznosti, uključujući generalizovanu anksioznost, panične napade i socijalnu anksioznost. Naučna istraživanja potvrđuju da je ova metoda veoma efikasna. Ali kako tačno funkcioniše? RE&KBT se fokusira na identifikaciju i promenu negativnih misaonih obrazaca koji su često koren anksioznih simptoma. Terapeut koristi različite tehnike, kao što su kognitivno restrukturiranje i REI, kako bi pomogao klijentu da prepozna i promeni ove negativne misaone obrasce.

Zašto je RE&KBT efikasna?

Osnovna ideja RE&KBT je da su naše emocije i ponašanja povezani sa našim mislima. Ako promenimo način na koji razmišljamo, možemo promeniti i način na koji se osećamo. Terapeut vam pomaže da prepoznate negativne misaone obrasce koji doprinose anksioznosti i da ih zamenite pozitivnijim mislima. Ovaj pristup omogućava klijentima da steknu dublje razumevanje svojih emocionalnih reakcija i da razviju veštine koje im pomažu da se nose sa anksioznošću na zdrav način. Osim toga, RE&KBT se često koristi u kombinaciji sa drugim terapijskim tehnikama i farmakoterapijom, što dodatno povećava njenu efikasnost.

Naučna potvrda: šta kažu istraživanja?

Najnovija istraživanja pokazuju da je RE&KBT veoma efikasna u lečenju anksioznih poremećaja. Osim toga, efekti ove terapije su dugoročni, što znači da vam može pomoći da se trajno oslobodite anksioznosti. Ovo je posebno važno jer mnogi ljudi traže rešenje koje će im doneti trajne rezultate, a ne samo privremeno olakšanje. Studije takođe pokazuju da je RE&KBT efikasna i kod dece i adolescenata, što je čini univerzalnim rešenjem za ovaj problem.

Zaključak: RE&KBT kao prvi izbor u lečenju anksioznosti

Ako se borite sa anksioznošću, RE&KBT može biti idealno rešenje za vas. Ova metoda je naučno potvrđena i prilagodljiva svakom pojedincu, što je čini odličnim izborom za sve koji žele da poboljšaju svoje mentalno zdravlje. Osim toga, RE&KBT se može primenjivati u različitim okruženjima, uključujući individualne i grupne terapije, što je čini fleksibilnim i pristupačnim tretmanom za anksioznost.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihijatar i psihoterapeut

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • REBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2024 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.