loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

Uvod

U savremenom svetu, gde se suočavamo s brojnim izazovima i stresom, anksioznost i napadi panike postaju česti problemi. Ovaj članak pruža dublji uvid u ova stanja, njihove uzroke, simptome, dijagnostikovanje i načine lečenja. Cilj je informisati i edukovati čitaoce kako bi bolje razumeli i upravljali ovim stanjima.

Šta su Anksioznost i Napadi Panike?

Anksioznost je osećaj napetosti i brige koji se može javiti u različitim situacijama. Nasuprot tome, napad panike je intenzivniji, nastaje iznenada i prati ga niz fizičkih simptoma. Dok se anksioznost može manifestovati kao konstantna briga i nervoza, napadi panike su kraći ali intenzivniji, sa simptomima kao što su ubrzan rad srca, znojenje, osećaj gušenja i strah od gubitka kontrole ili smrti.

Uzroci i Simptomi

Uzroci anksioznosti i napada panike variraju od genetskih predispozicija do traumatskih događaja i hroničnog stresa. Fizičke bolesti kao što su astma ili problemi sa štitnom žlezdom takođe mogu doprineti. Simptomi anksioznosti obuhvataju konstantnu brigu i nervozu, dok napadi panike uključuju intenzivan strah, ubrzan rad srca, drhtanje, osećaj gušenja i strah od smrti ili ludila.

Dijagnostikovanje

Postavljanje dijagnoze zahteva temeljan pregled i uzimanje anamneze od pacijenta, kao i testove za isključivanje drugih zdravstvenih stanja sa sličnim simptomima. Tačna dijagnoza je ključna za efikasno lečenje.

Tretmani i Terapije

Lečenje ovih stanja obično uključuje kognitivno-bihejvioralnu terapiju (REKBT), koja pomaže pacijentima da prepoznaju i promene negativne misli i ponašanja. Terapije izloženosti i tehnike opuštanja, kao što su vežbe disanja i autogeni trening su takođe korisni. U nekim slučajevima, lekari mogu preporučiti medikamente, kao što su antidepresivi ili anksiolitici.

Samopomoć i Upravljanje Stanjem

Naučiti tehnike samopomoći je važno. To uključuje vežbe disanja, pažnju, svesnost, kao i prepoznavanje i prihvatanje simptoma kao prolaznih. Ove tehnike mogu značajno smanjiti intenzitet i učestalost napada.

Razumevanje Anksioznosti

Anksioznost nije samo osećaj nervoze – to je složeno stanje koje može uticati na kvalitet života. Sposobnost prepoznavanja ranih znakova anksioznosti može pomoći u prevenciji napada panike. Razumevanje kako dnevni stresori utiču na anksioznost takođe je važno za razvijanje strategija suočavanja.

Dublje Razumevanje Napada Panike

Napadi panike su više od samo osećaja intenzivnog straha; oni su fizički i emotivni odgovori na duboko ukorenjeni strah. Osobe koje doživljavaju napade panike često opisuju osećaj gubitka kontrole, što može biti izuzetno zastrašujuće. Razumevanje ovih osećanja i procesa koji stoje iza njih je ključno za efikasno upravljanje i lečenje.

Zaključak

Anksioznost i napadi panike su kompleksna stanja koja zahtevaju pažljivo razumevanje i pristup lečenju. Traženje stručne pomoći je ključno, a učenje tehnika samopomoći može biti od velike koristi. Otvoreni razgovori i edukacija o ovim temama mogu doprineti boljem razumevanju i smanjenju stigme vezane za mentalno zdravlje.

Spec. dr med. Milan Popović

Psihoterapija i psihijatar

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

  • RE&KBT psihoterapija
  • Bračna i partnerska psihoterapija
  • Grupna psihoterapija
  • Psihijatrijski pregledi
  • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
  • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

  • Radnim danima 18:00 - 21:00
  • Subota 18:00 - 21:00
  • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2023 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.