loader

Radno vreme : Pon – Pet: 18:00 – 21:00

Fill 1

Zakažite seansu : Mob: + 381 61 180 1972 ::: Viber: +381 60 48 58 788

image

U savremenom svetu, gde se svakodnevno suočavamo sa različitim izazovima, briga o mentalnom zdravlju postaje sve važnija. Mladi ljudi često se nalaze na prekretnici, suočavajući se sa pritiscima obrazovanja, karijere, međuljudskih odnosa i samoidentifikacije. U ovom tekstu, osvrnućemo se na psihološka i emocionalna stanja koja mogu ukazivati na potrebu za stručnom pomoći, govorićemo o tome kako ih prepoznati i pisati o načinima lečenja kroz RE&KBT psihoterapiju i savetovanje kod psihijatra.

Psihička i emocionalna stanja koja zahtevaju pažnju

 1. Anksioznost i panični napadi: Konstantan osećaj brige, nemira, i iznenadni intenzivni talasi straha koji mogu biti praćeni fizičkim simptomima kao što su ubrzan rad srca, znojenje ili otežano disanje.
 2. Depresija: Osećaj duboke tuge, beznađa, gubitka interesovanja za aktivnosti koje su nekada bile izvor zadovoljstva, promene u apetitu ili težini, problemi sa snom, i misli o samopovređivanju ili samoubistvu.
 3. Problemi sa samopouzdanjem i samopoštovanjem: Osećaji neadekvatnosti, samokritičnosti, ili prekomerne zavisnosti od tuđeg mišljenja.
 4. Emocionalna nestabilnost: Brze promene raspoloženja, prekomerna reaktivnost na svakodnevne situacije, osećaj praznine ili frustracije pri suočavanju sa emocionalnim izazovima.
 5. Teškoće u međuljudskim odnosima: Problemi u komunikaciji, osećaj izolacije, teškoće u izgradnji ili održavanju zdravih odnosa.
 6. Stres i sindrom sagorevanja: Osećaj preopterećenosti zbog obaveza, nedostatak motivacije, osećaj iscrpljenosti koji utiče na svakodnevno funkcionisanje.

Kako prepoznati simptome

Prepoznavanje simptoma zahteva samoposmatranje i iskrenost prema sebi. Važno je obratiti pažnju na promene u ponašanju, mislima, i osećanjima koje traju duže od nekoliko nedelja. Ukoliko primetite da se vaša sposobnost da se nosite sa svakodnevnim izazovima smanjuje, da ste konstantno umorni, da imate problem sa spavanjem, ili da se vaši odnosi sa bliskim ljudima pogoršavaju, vreme je da potražite pomoć.

Lečenje kroz RE&KBT psihoterapiju i psihijatriju

RE&KBT (Racionalno-emotivna i kognitivno-bihevioralna terapija) je efikasan pristup u lečenju navedenih stanja. Ovaj oblik psihoterapije fokusira se na identifikovanje i promenu iracionalnih uverenja i negativnih misaonih obrazaca koji doprinose psihološkim problemima. Kroz terapiju, osobe uče kako da razviju zdravije načine razmišljanja, poboljšaju emocionalnu regulaciju i efikasnije rešavaju probleme.

Psihijatrijski tretman može uključivati evaluaciju mentalnog zdravlja, praćenje simptoma i po potrebi, propisivanje medikamenata. Psihijatri pristupaju svakom pacijentu individualno, uzimajući u obzir jedinstvenost svake osobe i kompleksnost njenih problema. Lekovi mogu biti korisni u regulisanju hemijskih disbalansa u mozgu, što doprinosi poboljšanju opšteg stanja i olakšava proces terapije.

Važnost integrativnog pristupa

Integracija RE&KBT psihoterapije i psihijatrijskog tretmana predstavlja holistički pristup u lečenju mentalnih problema. Dok RE&KBT pomaže u razvoju efikasnijih strategija suočavanja i promeni negativnih misaonih obrazaca, psihijatrijski tretman može pružiti neophodnu medicinsku podršku. Ovaj kombinovani pristup omogućava pacijentima da ostvare bolje rezultate u kraćem vremenskom periodu.

Prevencija i samopomoć

Pored profesionalne pomoći, važno je raditi na prevenciji i strategijama samopomoći. To uključuje redovno vežbanje, zdravu ishranu, dovoljno sna, izbegavanje alkohola i droga, kao i praktikovanje tehnika opuštanja kao što su meditacija i abdominalno disanje. Razvijanje hobija i održavanje socijalnih kontakata takođe doprinosi očuvanju mentalnog zdravlja.

Potražite pomoć na vreme

Važno je prepoznati da potreba za stručnom pomoći nije znak slabosti, već korak ka boljem mentalnom zdravlju i kvalitetnijem životu. Ako se prepoznajete u nekom od opisanih stanja ili simptoma, ne oklevajte da potražite pomoć. Pravovremeno obraćanje stručnjaku može sprečiti eskalaciju problema i omogućiti brži oporavak.

U današnjem svetu, gde se sve više pažnje posvećuje mentalnom zdravlju, postoji mnogo resursa i podrške za one koji se suočavaju sa psihološkim izazovima. Bilo da je reč o psihijatru, psihoterapeutu, ili podršci zajednice, važno je znati da niste sami i da postoji put ka boljem.

Zaključak

Briga o mentalnom zdravlju je esencijalni deo opšteg blagostanja svake osobe. Razumevanje kada i zašto potražiti pomoć ključno je za prevazilaženje izazova sa kojima se možete suočiti. Snažan, informisan pristup ličnom zdravlju, uključujući i mentalno, predstavlja temelj za srećniji i ispunjeniji život. Ne dozvolite da stigma ili strah budu prepreka u potrazi za pomoći; pravo vreme za to je sada.

Dr Milan Popović, psihijatar i RE&KBT psihoterapeut pod supervizijom
KONTAKTIRAJTE ME
Spec. dr med. Milan Popović

Psihijatar i psihoterapeut

Pružam usluge psihoterapije i psihijatrijskih pregleda u zemlji i inostranstvu. Radim uživo u našim prostorijama, kod klijenta ili Online preko Google Meet i Zoom platforme.

Usluge

 • REBT psihoterapija
 • Bračna i partnerska psihoterapija
 • Grupna psihoterapija
 • Psihijatrijski pregledi
 • Psihijatrijska procena za smeštaj u dom
 • Psihijatrijska procena testatorske sposobnosti

Radno vreme

 • Radnim danima 18:00 - 21:00
 • Subota 18:00 - 21:00
 • Nedelja 18:00 - 21:00

Kontakt

Pratite me:

© Copyright 2024 epsihijatar.net. Dizajnirao Dr Milan Popović. Sva prava zadržana.